Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806

Szeretetfalu épül a pusztában


Az ÁGOTA® Alapítvány 2018-ban vásárolta meg - többek között kormányzati támogatással - azt a 7 hektáros területet Bács-Kiskun megyében Tass - Alsószenttamáson, ahol ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központ épül gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyerekek számára. Többek között itt, ezen a saját területen tervezi megtartani a szervezet 2022-től az állami gondozottak nyári táborát, az ÁGOTA tábort. A terület rendezése után egy olyan épületkomplexumot fognak itt kialakítani, amely a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gondoskodásában felnövő gyerekek számára téli-nyári szálláshelyként és rendezvényhelyszínként is hasznosulhat. 

A terület korábbi tulajdonosa a Mécses Szeretetszolgálat Magyar Börtönpasztorációs Társaság volt, akik a börtönbüntetésüket letöltő emberek társadalmi integrációját segítő tevékenységet folytatattak itt, majd egy idő után elnéptelenedett. A terület megvásárlására jelentős állami támogatást kapott a szervezet, de az ott található templom, a közösségi ház és hat családi ház rendbetételéhez, valamint az óriási terület körbekerítéséhez további támogatókat keresett és talált az ÁGOTA® Alapítvány.

Ennek eredményeként a családjukból kiemelt gyermekeket segítő szervezet által csak ÁGOTA Falvának nevezett helyen zajlik a munka. A leghasznosabb, épített ingatlanokat is tartalmazó rész rekonstrukciója és teljes megújulása hamarosan befejeződik, valamint az új funkciók fogadására alkalmas infrastrukturális feltételeket alakítják. A munkálatok három ütemben folynak. 

A beruházás első ütemének legnagyobb feladata a közművesítés volt: először a csatornázás, az áram és a vezetékes víz bevezetése történt meg – ez utóbbira az Innovációs és Technológiai Minisztérium nyújtott anyagi támogatást. Az itt álló, leromlott állapotú öt családi ház és a Szent Jobb Lator templom is teljesen felújult, a tervek között szerepel a mögötte található kálvária megújítása is. 

Szintén az első munkálatok között volt a területet bekerítése. Ebben a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatta az alapítók törekvését, valamint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, hiszen a kerítésépítéshez ez a szervezet biztosította a munkaerőt: a feladatot fogvatartottak végezték, jóvátételi munkaként.

Jelenleg a közösségi ház felújítása zajlik. Itt belső konyhát, éttermi részt alakítanak ki. A közelében egy közel 200 nm-es, nagy, és több kisebb méretű filagóriát építenek. 

A növényesítés folyamatos: eddig 6000 cserjét és 250 pusztaszilt ültettek el, ami idén ősszel, novemberben 1250 facsemete elültetésével folytatódik.

Jövőre, a második ütemben kezdődik meg az ezer fő ellátására képes vizesblokk kialakítása, szikkasztós szennyvíztározós rendszer kiépítésével. Szintén ekkor készül majd el az a rendezvénycsarnok, az amfiteátrum, amely hasonlóan nagyszámú közönség befogadására lesz alkalmas. 

Ez az ütem a sportterületek kialakításával fejeződik be jövőre, ekkor válik a terület teljes körűen alkalmassá az új funkciókra. De már most látszanak azok a helyek, amelyek különböző hasznos elfoglaltságokra teremtenek majd lehetőséget: ilyenek lesznek a mozgásra hívó foci-, illetve strandröplabdapályák, a nyári melegben enyhet adó medencék. ÁGOTA Falvára több játszóteret is terveznek, kisebbeknek és nagyobbaknak is. 

A harmadik ütemben más csak apró simítások maradnak hátra. A tervek szerint két év múlva, a jubileumi, 25. ÁGOTA tábort már itt, ezen a területen szeretné megtartani az ÁGOTA® Alapítvány, de ahogyan fejlődik az infrastruktúra, úgy fognak itt egyre több, kisebb lélekszámú programot tartani. 

Az Alapítvány és a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató köszönettel tartozik a sok támogatásért, amely lehetővé teszi a terület megújulását és későbbi használatát. Különös tekintettel a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal szakembergárdájának és dr. Kovács Ernő kormánymegbízottnak, valamint a Tass - Alsószenttamás közvetlen szomszédságában lévő települések polgármestereinek a segítő szándékért. 
Az utógondozásról és otthonteremtésről szólt egy napunk ÁGOTA Falván

Az utógondozásról és otthonteremtésről szólt egy napunk ÁGOTA Falván

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány utógondozással és otthonteremtéssel kapcsolatos programot rendezett a gondoskodásában élő fiatalok számára.

Petőfi-szavalóversenyt tartottunk ÁGOTA Falván

Petőfi-szavalóversenyt tartottunk ÁGOTA Falván

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány Petőfi 200 címmel ÁGOTA Falván rendezett szavalóversenyt a gondoskodásában élő gyermekek számára.

Tágra nyílt szívek. Dokumentumfilm a XXV. ÁGOTA Táborról

Tágra nyílt szívek. Dokumentumfilm a XXV. ÁGOTA Táborról

A XXV. ÁGOTA Táborról készített dokumentumfilmben számtalan jó ember mesél arról, miért is a szívügye ez a nagyszabású esemény.

Gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok rúgták a bőrt

Gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok rúgták a bőrt

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány labdarúgó tornát rendezett Tass-Alsószenttamáson a gondoskodásában élő fiatalok számára.

Egy norvég bűnmegelőzési szervezet  látogatott ÁGOTA Falvára

Egy norvég bűnmegelőzési szervezet látogatott ÁGOTA Falvára

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és az ÁGOTA Alapítvány együttműködésének híre külföldre is eljutott. ÁGOTA Falván, Tass-Alsószenttamáson tettek látogatást a norvég bűnmegelőzési szervezet, a PKF.