Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/a_bacsalmasi_lakasotthonban_egyutt_unnepeltek_a_fiatalok (1).jpg

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató törekszik a gyermekekben rejlő jót mindenki számára láthatóvá tenni. Erre épül pasztorációs tevékenységük, mellyel az általuk nevelt mintegy 5 ezer fiatalnak kínálnak lehetőséget egy kiegyensúlyozottabb életre.

A szolgáltatót 2011-ben alapította Dr. Kiss Rigó László szeged-csanádi püspök, az egyházmegye főpásztora. A Szent Ágota nem csupán egy gyermekvédelmi intézmény, hanem egy keresztény szemléletmódot valló közösség is. Feladatellátását gyermekközpontú szemlélet jellemzi, és egyházi szellemiség hatja át, amely a nevelő munkában és az intézményrendszer működésében egyaránt meghatározza az alapértékeket.

Daám Tibor, a szervezet pasztorációs divíziójának vezetője portálunknak a közösen végzett munka fontosságáról és sokszínűségéről, valamint arról beszélt, hogyan készülnek az idei ünnepekre.

Pasztoráció Ágotás lelkiséggel

- Sajátos misszió a miénk. A ránk bízott gyermekeket élethelyzetükből adódóan lakásotthonokban és nevelőszülői családokban neveljük. Tevékenységünk középpontjában az ifjúság olyan rétege áll, akik a kortársaiktól eltérő sajátosságokkal bírnak. A hitet törekszünk a legnagyobb tapintattal fontossá tenni számukra. Az Ágotás lelkiség fontos jellemzője, hogy amikor szükségük van ránk, jelen vagyunk számukra. Pasztorációs csoportunk jelenleg ötfős, de teológiát végzett munkatársaink és minden hívő kollégánk a maga területén önálló munkájával, illetve kapcsolódva a közös célkitűzésekhez, részt vesz fiataljaink lelki, hitéleti gondozásában. Azokat a gyermekeket is meghívjuk programjainkra, akik nem tartják hívőnek magukat. A munka lényegéhez tartozik, hogy nem erőltetünk semmit, lépésről lépésre haladunk a bizalom eléréséhez – mondja a szakember.

Hitélet és gyermekközpontúság a mindennapokban

Eszközeik között szerepel a játék által nyújtott megismerési folyamat: különféle foglalkozássorozatokat állítottak össze, amelyek keretében szerepet kap a színjátszás, az interaktivitás. - Az „Ép testben ép lélek” programunk például azokat az embereket állítja a gyerekek érdeklődésének középpontjába, akik híresek és a példájuk is követendő. Ez ad bátorítást a gyerekeknek a kitartó munkára. Egy kiváló sportoló, színész, zenész, énekes semmit sem kapott ingyen, ezek az emberek sokszor nagyon nehéz körülmények között kezdték el a pályafutásukat és csak a kitartásuknak és a szorgalmuknak köszönhető, hogy elérték a céljukat. Ebben kiemelkedő szerepet játszott az ő hitük – ismerteti a program lényegét Daám Tibor. Ez azonban csak az egyik fontos eleme a közös élményekre épülő, pasztorációs munkának: szerveznek még versenyeket, közös táborozásokat, kirándulásokat, zarándoklatokat, sportprogramokat, közösen járnak például sporteseményekre szurkolni is, és pályázatokat is hirdetnek a gyerekek és fiatalok számára. Ezzel a céllal zárták nemrégiben az „Isteni fénykép” címmel meghirdetett fotópályázatot, amely a nevelőszülőknél és lakásotthonokban élő gyermekek számára teremtett lehetőséget arra, hogy megörökítsék az őket körülvevő világot.

bc5k4914.jpg

A következő közös programjukat a járvány ellenére is megtartják, igaz, az online térben.

- Idén sem mondunk le a már hagyománnyá vált adventi szavalóversenyünkről, amit a járvány miatt az internet segítségével rendezünk meg. A fiataljainktól ezúttal videóra vett versmondást várunk. A cél a karácsonyi ünnepkörben megélhető lelkiség elmélyítése és a siker örömének megélése, a történelmi keresztény irodalom által. Az értékelés fő szempontja, hogy hogyan tudja a fiatal megjeleníteni egy versben, zsoltárban, vagy akár prózában személyes, megélt hitét, reményét. Mindenkit értékelünk, aki felkészül, kiáll és megmutatja magát. Ezen a versenyen görögkatolikus és római katolikus egyházmegyékből is vannak résztvevők. Az online forma lehetőséget ad arra, hogy a szokásos adventi gyertyagyújtás és közös ima se maradjon el a verseny végén, idén is a jelenlévő atya áldásával köszönünk majd el egymástól – mondja a pasztorációs csoport vezetője.

A karácsony a lakásotthonban is lehet szép

Alex négy éve él a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató egyik lakásotthonában. Legfőbb célja most az, hogy az egyetemet befejezze és munkába álljon. Boldog jövőt képzel el maga számára és sok munkát fektet abba, hogy ez megvalósuljon. Az érettségije nagyon jól sikerült, felvették a Szegedi Tudományegyetemre, ahol diplomás ápolónak tanul. Ez egy 4 éves képzés, ami után szeretne egészségügyi diplomát szerezni. Álma, hogy a Terrorelhárítási Központnál dolgozhasson, mint kommandós orvos. A mindennapokban a dicséret, az odafigyelés, a törődés és a biztonság ad számára erőt, hogy egy nagyon rossz napból is ki tudja hozni a legjobbat. Azt mondja, ehhez megfelelő emberekre is szükség van. - Van olyan nevelő, akiben teljes mértékben megbízok és a szavai igen nagy hatással vannak rám – mondja.

alexhez_mar_megerkezett_a_jezuska.jpg

Alex szerint mindenkinek megvan az esélye, hogy ne kallódjon el, ő is rengeteg támogatást kap mind anyagilag, mind lelkileg. „Mindenkinek saját magának kell eldönteni, hogy mit szeretne az életével kezdeni. Én azt mondanám a sorstársaimnak, hogy van kiút ebből a helyzetből De csak egy kiút van: a tanulás - teszi hozzá.

A lakásotthoni karácsonyról így beszélt: „Az idei ünnep kicsit más lesz, mint az eddigiek, de lehet ugyanolyan meghitt és szép. Ilyenkor közösen feldíszítjük a fenyőfát, közben zenét hallgatunk. Vannak olyan gyerekek, akik hazautaznak ilyenkor, ezért előbbre hozzuk az ünneplést. Közösen megvacsorázunk, mindenki elmeséli, mi történt vele az évben. A halászlé természetesen nem hiányozhat az asztalról. A vacsora után következik az ajándékozás. Olyan ajándékot adunk egymásnak, amit teljes szívből készítünk. Sokat beszélgetünk és nevetünk. Aki szeretne, Szenteste éjféli misére is mehet Tibi bácsival. Nagyon meghitt ünnepünk szokott lenni – mondja a lakásotthonban élő fiatal.

A pasztoráció, mint küldetés

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató közössége küldetésként éli meg a családból kiemeltek sorsának jobbá tételét. Főigazgatójuk Kothencz János a pasztorációt úgy értékeli, mint egy nagy felelősséggel járó tevékenységet, amely képes láttatni és megtapasztalhatóvá tenni a nehézséggel küzdő gyermekek számára, hogy nincsenek egyedül, hogy elfogadhatóak és szeretetreméltóak. A gyermekvédelmi szakember szerint megtiszteltetés ilyen fiatalokért dolgozni.

- Minden emberben, így a családból kiemelt csemetéinkben is ott rejlik az a fajta transzcendenciára való fogékonyság, mely óvatos, és az ő sebeiket is szem előtt tartó tapintatos vezetés révén, egyre tudatosabban válhat megragadhatóvá számukra.

Ezt a fogékonyságot a transzcendensre, a vágyat a remény útkeresésében igyekszünk úgy beteljesíteni, hogy mindebből azt érezhessék, hogy otthonra találtak ebben a szeretetteljes légkörben, amit a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató nyújt. 

/media/uploads/images/post_upload/KCS_9413.jpg
Újra menő frizurákkal csaltak mosolyt az ÁGOTA Közösség fiataljainak arcára
/media/uploads/images/post_upload/BC5K3990.jpg
800 gyermekben ébresztünk reményt
/media/uploads/images/post_upload/Heti mott_2024.png
Heti mottó