Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806

Bács-Kiskun megyei Nevelőszülői hálózat 

 

Bács-Kiskun megye a Duna-Tisza közén található. Északról Pest, keletről Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád Csanád megyék, délről a szerb és a horvát országhatár, míg nyugatról a Duna folyam, illetve Baranya, Tolna és Fejér megyék szegélyezik. 

Bács-Kiskun megye az ország legnagyobb területű megyéje 8 444 km2, lakónépessége 2018-ban 505 602 fő.  

Település típusára jellemző a tanyás településforma. A gyenge minőségű, homokos termőtalajból adódóan szőlő és gyümölcstermesztés, a kötöttebb talajjal rendelkező területeken pedig a szántóföldi növények termesztése a jellemző. 

Megyeszékhelye Kecskemét, amely a megye északi részén található. Lakosságának száma 2019-ben 110 621 fő.  

Bács-Kiskun megyében 11 járás található (Bácsalmási, Bajai, Jánoshalmai, Kalocsai, Kecskeméti, Kiskőrösi, Kiskunfélegyházai, Kiskunhalasi, Kiskunmajsai, Kunszentmiklósi és Tiszakécskei). 

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Bács-Kiskun megyében 2011-től lát el a gyermekvédelmi szakellátásban jelentős feladatokat. A nevelőszülői hálózat egy dinamikusan fejlődő, a gyerekek érdekeit figyelembe vevő szakmai szemlélet alapján működik. Fontos feladatunk a nevelőszülői hálózat folyamatos fejlesztése, ami segíti a gyermekeink szükségletüknek megfelelő elhelyezését. Bács-Kiskun megyében jelenleg 354 fő nevelőszülő tudja fogadni a gyerekeket 1 472 férőhelyen. Bekerüléskor nagy hangsúlyt fordítunk arra, hogy a legoptimálisabb nevelőcsaládokat, nevelőszülőket keressük meg a gyermekek számára, akik akár már újszülött kortól érkezhetnekEnnek érdekében a nevelőszülők kiválasztása többlépcsős folyamat. A szakemberekből álló team csoport hallgatja meg első körben a nevelőszülőnek jelentkezőket, majd pszichológusi vizsgálat és környezettanulmány segíti a legmegfelelőbb nevelőszülők kiválasztását. Ezt követően képzésen vesznek részt a jelentkezők, amely két részből áll, döntés előkészítő tréningből és a nevelőszülői hivatásra való felkészítésből. A nevelőszülők támogatása is fontos feladatunk, ebben a nevelőszülői tanácsadók segítik őket. Bács-Kiskun megyében, 10 irodában (Baja, Bácsalmás, Izsák, Kecskemét, Kerekegyháza, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Kunszentmiklós, Soltvadkert, Tiszakécske) 25 fővel látjuk el a feladatot, hogy a nevelőcsaládok a lakóhelyükhöz közel kapják meg a szükséges segítséget. A nevelőszülői tanácsadók segítő munkája mellett a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató további szakemberekkel segíti a magas szintű szakmai munkát: pszichológus, gyógypedagógus, konduktor és logopédus. A nevelőszülők képzése a professzionális szakmai munka eléréséhez kiemelten fontos még a nevelőszülők továbbképzése. Mindezek mellett a gyerekek, fiatalok szükségletének megfelelő támogatásokban is részesülhetnek, így például a tehetséggondozás keretein belül fizetjük magánóráikat, ha szükséges tanulást, sportot, művészeti tevékenységet segítő eszközöket szerzünk be.   

Nagy figyelmet fordítunk az oktatásban résztvevők fejlesztésére, tehetséggondozására, szakmaszerzésére, főiskolai és egyetemi képzésére. Hitvallásunk része a rendszeres mozgás, sportolási lehetőségek biztosítása gondozásban lévő gyermekeink számára. Bács-Kiskun megyében több mozgásforma kipróbálására biztosítunk lehetőséget. Legnépszerűbb sportágak közé tartozik a foci, úszás, atlétika és ezen felül egyéni igények szerint is kipróbálhatják magukat a gyerekek és a fiatalok. A sport mellett a szabadidő hasznos eltöltése és az élményekhez jutás érdekében táborozási, nyaralási, kirándulási lehetőséget biztosítunk a gyerekek és a nevelőcsaládok részére. Havonta változatos programokkal várjuk az érdeklődőket, amely erősíti az összetartást a nevelőcsaládok között. A gyerekek, fiatalok ezeken a rendezvényeken megtapasztalhatják a közösséghez tartozás élményét. A professzionális segítő munkában kiemelt szerepet kap az együttműködés a társintézményekkel, hatóságokkal, oktatási és egészségügyi intézményekkel. Szívesen fogadjuk az önkéntesek segítségét, magánszemélyek és szervezetek által felajánlásait. Megyénkben található ÁGOTA® Falva, amely helyet és teret ad különböző programok, táborok lebonyolítására. 

Azért lettem nevelőszülő...

Nevelőszülőnek lenni pótolhatatlanul hasznos hivatás. Erre a nem könnyű, de nagyon szép pályára olyan emberek alkalmasak, akik bármilyen sorsú, életkorú gyermek befogadására készek. A nevelőszülőnél élő gyermek esélyt kap, hogy megtapasztalhassa mi az a szeretetteljes törődést. Szervezetünk, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató annak érdekében, hogy minél ismertebbé tegye a nevelőszülői hivatást, intenzív kampányba kezdett a közösségi médiában. Az ellátási területünk minden megyéjében elkészítettünk egy kisfilmet, amely ezt a célt szolgálja. A Bács-Kiskun megyei nevelőszülőket bemutató kisfilmet a szegedi Baján, a Türr István Múzeumban forgattuk.

Kérjük, segítse munkánkat azzal, hogy megosztja a Facebook profilján ezt a kisfilmet! Önnek ez egy kattintást jelent, nekünk viszont sok száz ismeretlen ember elérésének a lehetőségét, akiket közelebb szeretnénk hozni ehhez a szép és nemes hivatáshoz. Köszönjük, hogy segít nekünk a nevelőszülőség népszerűsítésében!