Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806

Csongrád-Csanád megyei Nevelőszülői hálózat 

 

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Csongrád Megyei Országos Egyházi Módszertani Nevelőszülői Hálózat Csongrád-Csanád Megyében és még további 7 megyében működtet nevelőszülői hálózatot.  

Csongrád-Csanád megyében jelenleg 11 nevelőszülői tanácsadó segíti a nevelőszülőket a vállalt feladataik ellátásában. Nevelőszülői tanácsadó irodánk a Szolgáltató Decentrumában található (6726 Szeged, Csongor tér 12/2), valamint Csongrádon, Hódmezővásárhelyen, és Forráskúton is található vidéki irodaAz egy tanácsadóra jutó gondozotti létszám átlagosan 45-48 fő. Ebben a létszámban az utógondozói ellátásban levő fiatal felnőttek is benne vannak.  

A Hálózatban otthont nyújtó ellátás keretében biztosítjuk az ideiglenes hatállyal elhelyezett, a nevelésbe vett gyermekek számára a teljes körű ellátást, addig, amíg a végleges sorsrendezés meg nem történik. családjukba történő visszahelyezést előkészítő, családi kapcsolataiknak ápolását, ha ez nem lehetséges, az örökbefogadás elősegítését, továbbá családjukba történő visszailleszkedéshez, önálló élet megkezdéséhez szükséges utógondozást. 

A különleges szükségletű (tartósan beteg, fogyatékkal és vagy 3 év alatti) gyermekek számára is tudunk biztosítani otthon nyújtó ellátást.  

Megyénkben jelenleg 508 szakellátásban nevelkedő gyermek gondozását és nevelését 168 nevelőszülő látja el. A bekerülő gyermekek számára az illesztési szempontok alapján igyekszünk a legoptimálisabb gondozási helyet megtalálni, valamint otthont nyújtó ellátást biztosítani a gyermek szükségletét figyelembe véve. Ezt segíti elő pl. a gyermekjóléti szolgálatokkal és a nevelési, oktatási intézményekkel való szoros kapcsolattartás. A testvéreket igyekszünk együtt, vagy ha ez nem lehetséges, akkor egy településen elhelyezni.  

A gyermekeink képességeinek kibontakoztatását a délutáni tanoda programok segítik, a Csongor téri Közösségi Központ felújított Játszóházában, amelynek keretében a Csongrád megyei gyermekek számára tanulmányi felzárkóztatást (korrepetálás, nyelvoktatás), illetve az iskolai időn kívüli hasznos szabadidő eltöltés biztosított az ÁGOTA® Alapítvány önkénteseinek segítségével.  

Módszertani Intézményünk fejlesztő központja 2019. szeptemberében nyitotta meg kapuit a Csongor tér 9-10. szám alatt. Modern körülmények között tudjuk biztosítani gyermekeink számára az egyéni és csoportos TSMT fejlesztő tornát, logopédiai fejlesztést, állatasszisztált terápiát, gyógypedagógiai fejlesztést, konduktori vizsgálatot. Minden elhelyezésre kerülő, 5 év alatti gyermek LONGIKID fejlődésvizsgálata és konduktív felmérése megtörténik. Kiemelkedő sportéletrendünknek köszönhetően a gyermekek különböző sportokban vehetnek részt. A labdarúgó edzések, úszásoktatás, ping-pong és még számtalan lehetőség színesíti az iskolai időn túli szabadidős tevékenységet.  

Nevelőszülőink minden évben kötelező működtetői továbbképzésen vesznek részt, melyen nevelőszülői tevékenységet érintő munkajogi, szakmai kérdésekről és a gyermekekkel összefüggő nevelési kérdésekről folyik közös beszélgetés, tájékoztatás.  

A Nevelőszülői Hálózatunk fontos eleme a közösségépítés, mely tanácsadói körzetenként, az élménypedagógiai csoporttal összefogva különböző programok keretén belül valósul meg. Ezen programokon keresztül erősödik a gyermekek összetartozásának, illetve az egy közösséghez tartozás érzése. Ennek színterei az élménypedagógiai programok, az egyházi ünnepek, pasztorációs foglalkozások, évszakoknak megfelelő szabadidős programok (szüreti mulatságok, farsang, nyári táborok, ki mit tud rendezvények, stb.). Fontosnak tartjuk a tehetséges gyermekeink támogatását, a különböző fejlesztésekhez való hozzáférések hozzájutásának elősegítését.  

Szeretettel várjuk azon személyek jelentkezését, akik elhivatottságot éreznek magukban a családjukból kiemelt gyermekek gondozására, nevelésére és akik képesnek érzik magukat arra, hogy a nevelőszülőséget a mindennapjaikban hivatásként éljék. 

Azért lettem nevelőszülő...

Nevelőszülőnek lenni pótolhatatlanul hasznos hivatás. Erre a nem könnyű, de nagyon szép pályára olyan emberek alkalmasak, akik bármilyen sorsú, életkorú gyermek befogadására készek. A nevelőszülőnél élő gyermek esélyt kap, hogy megtapasztalhassa mi az a szeretetteljes törődést. Szervezetünk, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató annak érdekében, hogy minél ismertebbé tegye a nevelőszülői hivatást, intenzív kampányba kezdett a közösségi médiában. Az ellátási területünk minden megyéjében elkészítettünk egy kisfilmet, amely ezt a célt szolgálja. A Csongrád-Csanád megyei nevelőszülőket bemutató kisfilmet a szegedi Móra Ferenc Múzeum előtti parkban forgattuk.

Kérjük, segítse munkánkat azzal, hogy megosztja a Facebook profilján ezt a kisfilmet! Önnek ez egy kattintást jelent, nekünk viszont sok száz ismeretlen ember elérésének a lehetőségét, akiket közelebb szeretnénk hozni ehhez a szép és nemes hivatáshoz. Köszönjük, hogy segít nekünk a nevelőszülőség népszerűsítésében!

 

Szakmai program megtekintése