Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/fejlodik-agotafalva-tass-alsoszenttamason-2.jpg

Önkéntes építőtáborban szépítik karitatív segítők Tass-Alsószenttamás hét hektáros területét, ahol állami gondozott gyermekeknek épül közösségi központ. A tervek szerint itt tartják majd számukra a nyári táborokat is.

Az ÁGOTA Alapítvány 2018-ban vásárolta meg – többek között kormányzati támogatással – azt a 7 hektáros területet Bács-Kiskun megyében Tass-Alsószenttamáson, ahol ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központ épül az állami gondozott gyerekek számára. Többek között itt, ezen a saját területen tervezik megtartani 2022-től az állami gondozottak táborát, az ÁGOTA tábort. Az óriási területet az elmúlt két évben körbekerítették, bevezették az áramot és az ivóvizet. Idén nyáron önkéntesek lepték el ÁGOTAFALVÁT. Az alapítvány segítői mellet, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató munkatársai és fiatalok felválta is dolgoztak a rendbetételén.


A 16 éves Görbe Péter, Bánfi Gergő és Silló Zénó Szegedről érkeztek, ők a Tiszavirág Néptáncegyesületben táncolnak, egyik táncos társuk hívta el ide őket önkénteskedni. – Augusztus eleje óta itt vagyunk, fizikai munkát végzünk, mi betonoztuk a filagória alapját, most épp járdalapokat pakolunk le a targoncáról – magyarázta Gergő. Varga Dániel Tatabányáról érkezett, ő lakásotthonban él, maga is érintett. – A munka reggeli után reggel 9-kor kezdődik, 13 órakor ebédelünk, majd folytatjuk a munkát. Esténként összeülünk, beszélgetünk, és különböző közösségi programokon veszünk részt, ezekre még egy fárasztó nap után is van energiánk – fogalmazott. A kis önkéntes közösség vendége volt Gyenes Csaba plébános is, aki a pihenők idejében lelki útravalókat osztott meg a jó kedélyű társasággal.


A fiatalok délben mindig pihennek, az estéket pedig a területen lévő, nemrégiben felújított házakban töltik. Nemcsak fiúk, lányok is segédkeznek a leendő Ágota táborok helyszínének kialakításában. Varga Flóra már három hete önkénteskedik Tass-Alsószenttamáson. – Gazoltunk, talajt egyengettünk, locsoltunk. Nagyon jó hangulatban teltek a napjaink – fejtette ki a maga is állami gondozott fiatal.  Sorstársa Balogh Tibor, aki hamarosan önálló életet kezd, azt hangsúlyozta, fontos számukra, hogy szebb jövőt építhetnek sorstársaiknak. – Azért dolgozunk, hogy két év múlva már itt tartsuk meg országos táborunkat, így a hozzánk hasonló sorsú, állami gondozott gyermekeknek még több élményben lehet részük – hangsúlyozta Tibor.


Kothencz János, az ÁGOTA Alapítvány alapítója elmondta, hogy idén ugyan elmaradt az országos tábor, 2021-ben még várhatóan Doboz-Szanazugban lesz, ám 2022-ben, a megfelelő infrastruktúra kialakítása után már itt Ágotafalván szeretnék megtartani.

/media/uploads/images/post_upload/Messenger_creation_d286f7ff-1233-42c0-b9af-83763d587ecd.jpeg
Szakmai nappal egybekötött csapatépítő tréninget szervezett a gyógypedagógiai divízió ÁGOTA Falván!
/media/uploads/images/post_upload/SAC_0118.jpg
Újabb ajtók nyíltak gyermekeink előtt – új nevelőszülőket köszöntött az ÁGOTA Közösség!
/media/uploads/images/post_upload/Fb_20240422_2.png
Heti Útravaló - 2023. 15. hét