EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806-00000000 Nemzetközi számlaszám: SWIFT kód (BIC) OTP VHUHB (IBAN) HU75 1173 5005 2055 0806 0000 0000
/media/uploads/images/post_upload/10101.png

Mi is megkezdtük a felkészülést a kereszténység legnagyobb ünnepére, a húsvétra. Ma, hamvazószerdával indul a negyven napos nagyböjti idő. A katolikus templomokban az uralkodó szín virágvasárnapig a lila lesz. Véget ér a farsangi időszak, húsvétig már nem tartunk bálakat, zajos mulatságokat. Ilyenkor, ha tehetjük a hamvazás szertartásán is részt veszünk. Ha szerdán nem tudunk, akkor az azt követő vasárnap is van lehetőségünk hamvazkodni a szentmise után. Sokan nem tudják, hogy a hamut a múlt évben virágvasárnapkor szentelt és a körmenetben hordozott barka elégetéséből nyerjük. 

Arra is emlékeztethet ez minket, hogy az emberek Jézust éltették az első virágvasárnapon. Hódolatuk jeleként hajtásokat, lombot, virágokat szórtak a lába elé a jeruzsálemiek, majd néhány nap múlva a halálát követelték. Sic transit gloria mundi! (Így múlik el a világ dicsősége!) Erre emlékeztetjük magunkat, hogy minden múlandó és forgandó ezen a világon. Ennél azonban mérhetetlenül fontosabb, hogy Istenben már most részévé válhatunk az örökkévalóknak. Benne soha nem csalódunk és több boldogságunk lehet általa már ezen a világon, ha nem a hiábavaló dolgokat választjuk.

Idén a koronavírussal szembeni védekezés miatt a hamvazkodás is kicsit másképpen zajlik. Korábban keresztet rajzolt a pap a homlokunkra, de most Egyházunk átmeneti rendelkezése szerint miután a pap imádsággal megáldotta a hamut, és meghintette szenteltvízzel, a templomban jelen levő hívekhez fordul, és mindössze egyetlen egyszer mondja el mindenkinek a Római misekönyv formuláját: „Térjetek meg és higgyetek az evangéliumban” vagy: „Emlékezzél, ember, hogy porból vagy és porrá leszel!” Ezt követően a pap lemossa a kezét, felölti a szájat és az orrot eltakaró maszkot, majd mindenkit meghamvaz, aki eléje járul, vagy pedig ő maga megy a helyükön maradó hívekhez. A pap ujjai közé veszi a hamut és minden hívő fejére hint belőle, anélkül, hogy bármit is szólna.

 A hamvazkodás a bánat, a bűnbánat cselekménye. Az ezt követő időszak a kiengesztelődés és az önmérséklet gyakorlásának, a böjtnek az ideje, amelyet megújulás követ. A lelkünk így megtisztulva alkalmasabbá válik Isten örömhírének befogadására, megváltásunk megünneplésére.

/media/uploads/images/post_upload/Baranya_Szentlrinc_Munkcsy.jpg
A járványhelyzet ellenére is örömteli volt a húsvét
/media/uploads/images/post_upload/cs1.jpg
Így ünnepeltük a húsvétot a lakásotthonainkban
/media/uploads/images/post_upload/166794589_223424639563634_7286471250696403318_n.jpg
"Öröm: neked ma ablakom kitárom" - Így ünnepeltük a húsvétot a nevelőszülői családokban