Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Szegeden az ÁGOTA Kulturális és Közösségi Központban emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 66. évfordulójáról

1956 őszén a magyar nép világtörténelmet írt. Ahogy jó száz évvel korábban a márciusi ifjakat, Petőfi, Jókai vagy Vasvári társait a szabadság, egyenlőség és testvériség eszméje fűtötte, ugyanúgy a pesti srácok küzdelme is a szabadságról szólt. Ők voltak 1956 forradalmának legifjabb hősei. A kamaszok konokságával lázadtak fel egy félelem és szorongás nélküli életért. Nekik állítottak emléket megható műsorukkal Szegvári Lakásotthonunk fiataljai.

A rendezvényen Kothencz János, Szolgáltatónk főigazgatója ünnepi beszédében nemrég elhunyt barátjára, s egyben az ’56-os események kimagasló fontosságú szereplőjére, Wittner Máriára emlékezett szép szavakkal. Wittner Mária generációkat nevelt arra, hogy szükség van hősökre. Ahogy gyakran fogalmazott, „a békében is legalább annyira hősnek kell tudni lenni, mint akkor, amikor az életünket követeli meg egy helyzet.” A béke hőse is volt Wittner Mária - emelte ki Kothencz János. Majd hozzátette, Mária hős volt, de mindenekelőtt ember, hiszen saját méltóságunk alapja mindig az emberség kell, hogy legyen.

Ünnepségünk egyik fontos pillanata volt, amikor nagy tapssal köszönthettük Gráma Jánost, a szegedi Tarján városrész egyik lakóját, ’56-os elítéltet, aki 17 éves volt a forradalom kitörésekor, és romániai magyarként egy verssel üdvözölte az anyaország forradalmát. 8 év fogházbüntetést kapott érte 19 éves korában, ebből 4 évet le is töltött. 1963-ban amnesztiának köszönhette szabadulását. Az elszenvedett sérelmekért 2006-ban Sólyom László köztársasági elnök úr az 1956-os emlékérem kitüntetést, 2017-ben Áder János köztársasági elnök úr pedig a Magyar Arany Érdemkeresztet adományozta neki. 

Nemcsak fiataljaink készültek megemlékezésünkre, a Nyugdíjas Létért Egyesület is közreműködött ünnepi műsorával. Énekkaruk dalokkal, és versekkel tisztelgett a forradalom hősei és áldozatai előtt. 

Köszönjük, hogy velünk ünnepeltek!




/media/uploads/images/post_upload/KC2415_1626.jpg
1600 jószándékú ember szíve dobbant együtt a szegedi ÁGOTA® Futáson - VIDEÓVAL
/media/uploads/images/post_upload/DHE_6520.JPG.jpeg
Pillanatképek az ÁGOTA® Futásról VI.
/media/uploads/images/post_upload/KC2415_1904.jpg
Pillanatképek az ÁGOTA® Futásról V.