Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/I.Gyv.Konferencia.jpg

2011 május 

I. ÁGOTA Országos Gyermekvédelmi Konferencia

Középpontban a szemléletváltás



Több mint 1300 résztvevővel rendezték meg Szegeden az I. ÁGOTA Országos Gyermekvédelmi Konferenciát. A fogadalmi templom zsúfolásig megtelt a szakmai találkozóra, amelyet az ÁGOTA Alapítvány, a Szeged–Csanádi Egyházmegye, a Csongrád Megyei Önkormányzat, valamint a Dél-alföldi Regionális Hatáskörű Módszertani Gyermekotthon közösen szervezett. A szemléletváltás fontosságáról, a civilek és az egyház szerepvállalásáról is szó esett azon az országos gyermekvédelmi konferencián, amelyet az ÁGOTA Alapítvány rendezett a dómban. 


A konferenciát B. Nagy Lászlóa Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője nyitotta meg. Kothencz János, az ÁGOTA Alapítvány elnöke, a Szeged–Csanádi Egyházmegye gyermekvédelmi feladatellátásaiért felelős főigazgatója a gyermekvédelemben megvalósuló szemléletváltás fontosságáról, illetve a 2009-ben megszületett célirányos pedagógiai rendszerről, a KÁSZPEM-ről beszélt. 

Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott: a gyermekvédelem a családoknál kezdődik, ezért mindent megér azok támogatása. A nevelőszülői hálózat erősítését szintén célul tűzték ki. – Felülvizsgáljuk a családi pótlékot és az otthonteremtési támogatást, a tervek szerint az egyházakat és a civileket nagyobb arányban engedjük majd be erre a területre, hiszen a jelenlegi 818, alapellátásban lévő fenntartó között csupán 16 civil és 2 egyházi van – tette hozzá.

– Ez a rendezvény a közjót érinti, és az összefogásról szól – fogalmazott Kiss-Rigó László Szeged–Csanádi megyés püspök, aki az egyház szerepvállalását úgy indokolta: van egy plusz erőforrásuk, amelyet kötelező és felelősség használni mások javára. – Nem azért, mert térítésre alkalmas területnek érezzük – tette hozzá, majd megjegyezte: értéksemlegesen, mindentől függetlenül nem lehet nevelni, az ifjúsággal foglalkozni. A konferenciát Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnökének előadása zárta, amelyben a fenntartói együttműködés lehetőségeiről beszélt.

Kothencz János előadása, részlet


Kothencz János előadása, részlet

 Kothencz János előadása, részlet

/uj/pics/cikkek/2503/agotakonf0_0.jpg
I. ÁGOTA Országos Gyermekvédelmi Konferencia, Kothencz János előadása, részlet