Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/Lacika s Mikls Szilvia (7).jpeg

Imádják autizmussal élő gyermekeiket a Heves megyei nevelőszülők 

Magyarországon megközelítőleg 160 ezer ember él autizmus spektrumzavarral. Köztük van a 2 éves Lacika és a 3 éves Balázs: mindketten a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Heves megyei nevelőszülőinél élő, állami gondoskodásban cseperedő gyermekek, akik szeretetteljes környezetben nevelkednek néhány napos koruk óta. Közös bennük az, hogy a családjaikhoz érkezésük után közel egy évvel derült ki az addig egészségesen fejlődő csecsemőkről, hogy autisták. Nevelőcsaládjaik azonban ugyanúgy szeretik őket, mint a diagnózis előtt.  

-Nekem ez egy kihívás, a Jóisten őt ideadta, hozzánk és mi mindent megteszünk, hogy jól érezze magát és fejlődjön – mondja a mezőtárkányi Miklós Szilvia, aki egy hetes kora óta neveli az autizmussal élő Lacikát. A ma már két éves kisfiúról nagyjából egy éves kora körül derült ki, hogy az átlagostól eltérő tulajdonságai vannak: a mozgásfejlődésben megelőzte ugyan a kortársait, de az érzelmi, szocializációs képességekben viszont nagyon elmaradt tőlük. –Egészséges volt, de olyan érzés munkált bennem, hogy valamiért haragszik a világra, taszított bennünket. Aztán, amikor egy éves korában odahajtotta a lábamra a fejét, éreztem, hogy most fogadott el igazán. Akkor el is sírtam magam - emlékszik a kötődés első fontos pillanatára Szilvia.  A furcsaságok ez után csak szaporodtak: a kisfiú kerülte a szemkontaktust, nem tanult meg pohárból inni és undorodott az ennivalótól. A szakemberek hamar megállapították, hogy a fejlődészavar autizmusra utal és nagyon megijedtek ettől, de Szilvia utánanézett, mit jelent ez, és miként lehet helyesen viszonyulni hozzá. Azóta Lacika fejlesztése a jelenleg öt gyermekes nevelőcsalád számára természetes, mindenki szereti a sajátos képességekkel megáldott kisfiút. Most éppen meseszobát igyekeznek kialakítani számára a lakásban, ahol minden az ő imádott mesevilágát idézi majd – ezzel is segítve a szocializációját, kommunikációját, hiszen leginkább ebben mások az autizmussal élők.

Balázs is mindössze tíz napos volt, amikor a besenyőteleki Kriston Anitáékhoz került.  A fejlődése neki is egy éves korára mutatott változásokat.  – Azt vettük észre, hogy furcsa szokásai lettek: lábujjhegyen járt, repkedett, átalakult az étkezése is. A korábban nem válogatós kisfiú akkor már nem fogadta el az ételeket, az új ízeket, és csak pépes dolgokat volt hajlandó megenni – meséli a nevelőszülő arról, mik voltak az első jelek. - Megijedtem a szakemberek véleményétől, amikor a vizsgálatok után megállapították, hogy a tünetegyüttes autizmusra utal. Leginkább attól féltem, hogy nem tudok megküzdeni a feladattal, de rájöttem, hogy nem szabad másként tekinteni Balázskára, mint ahogyan egy egészséges gyermekre szokás. El kell fogadni őt ilyennek, mert ugyanúgy igényli a szeretetet és nagyon erősen tud kötődni – folytatja történetüket Anita. Mint mondja: a család igazodik Balázs sajátos igényeihez. Mivel a kisfiú nagyon mozgékony, az otthonukban igyekeztek mindent úgy kialakítani, hogy sose legyen veszélyben. Természetes számukra az is, hogy másként kommunikál, mást eszik, másként viselkedik, mint például a szintén 3 éves saját kislányuk. A kicsik sokat játszanak együtt, Anita úgy látja, hogy saját gyermeke türelmesebb és megértőbb lesz az által, hogy az autizmussal élő Balázskával együtt nevelkedik.
/media/uploads/images/post_upload/gotatbor_msodiknap_Moment.jpg
A tábor 2. napjának legfontosabb pillanatai videón!
/media/uploads/images/post_upload/SAC_5866.jpg
Négyszemközt Kothencz Jánossal
/media/uploads/images/post_upload/gotatbor_elsnap_1_Moment.jpg
A nagy megérkezés - videón!