Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/SzalaiBetti.jpg

Jelenleg közel huszonháromezer gyermek nevelkedik állami gondoskodásban Magyarországon. Jász-Nagykun-Szolnok megyében közel hatszáz, családjukból kiemelt gyermekről gondoskodik a Szeged-Csanádi egyházmegye fenntartásában működő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. A szervezet idén július elsejétől nyolc megyében lát el gyermekvédelmi feladatokat.

Napjaikban egyre fontosabb, hogy minden gyermek családban élhessen, érezze annak megtartó erejét – azok is, akik állami gondoskodásban nőnek fel. Van igény a nevelőszülői hálózat bővítésére megyénkben. Az egyházmegyei szolgáltató korábban is jelen volt a területen: eddig hetvenöt nevelőszülő mintegy kétszázhatvan gyermekről gondoskodott, az állami feladatok átvétele után pedig már közel hatszáz gyermek ellátása tartozik hozzájuk. A nevelőszülők képzése folyamatos, a hivatás népszerűsítésére nagy gondot fordítanak.

– Sajnos a hozzánk kerülő gyermekek többsége traumával érkezik – elhanyagolás, bántalmazás, a szülők veszélyeztető életmódja áll a döntés mögött, mely kiemeli őket abból a környezetből. Az átélt krízisek feldolgozásában a befogadó család, vagy az elfogadó közösség szeretete sokat segíthet – kezdi a beszélgetést Szalai Beáta, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megye területi igazgatója.

– A nevelőcsalád helyzete speciális, hiszen a szülő beenged az életébe egy kis jövevényt, akit támogat a nehézségekkel való megküzdésben, és biztonságos, nyugodt légkört teremt körülötte. A nevelőszülő addig gondoskodik a gyermekről, amíg annak sorsa nem rendeződik, azaz vagy hazakerül, vagy örökbefogadás révén saját családra lel. A nevelőszülőket megfelelően felkészítjük a gyermekek befogadásra, az esetlegesen felmerülő problémák kezelésére, de az elválásra is, hiszen az a célunk, hogy a gyermekeket a szülők alkalmassá válása esetén hazagondozhassuk – emelte ki a területi igazgató.

– Vannak gyermekek, akiket életkoruk és személyiségük alapján a nekik jobban megfelelő, kis létszámú, családias jellegű lakásotthonban helyeznek el, ahol együtt főznek, tanulnak, kirándulnak, úgy élnek, mint egy nagycsalád, de a szolgáltató pszichológus és fejlesztőpedagógus hálózatot működtet, valamint konduktív illetve gyógypedagógiai foglalkozásokat is biztosít a gyermekek segítésére. Az élményprogramok és a sportélet a fiatalokat hozzásegíti a sikerhez, ezzel a gyermekek önértékelése pozitív irányba indul – mondta a szakember.

– Szervezetünk hitvallása, hogy elsődlegesen a gyermekeket támogatjuk. A tehetséggondozás és fejlesztés mellett a pasztoráció is kiemelt feladat, melynek során játékos formában ismerkednek a hitélettel. Egyházi fenntartóként biztosítjuk ennek lehetőségét, mind a gyermekeink, mind a családok számára, de nem kötelező, vagy elvárt dolog a vallásosság.


Többlépcsős folyamat során derül ki az alkalmasság

A nevelőszülőség hivatásvállalás, nemcsak egyszerűen egy foglalkoztatási jogviszony. Megyénkben a legtöbb nevelőszülő a Jászságban él, de Karcag, Tiszafüred, Kunszentmárton, Törökszentmiklós és Szolnok térségében is tevékenykednek. Munkájukért díjazást, a gyermekek után pedig nevelési díjat és külön ellátmányt kapnak. Ez utóbbit maradéktalanul a gyermekekre kell fordítani, felhasználását a nevelőcsalád tanácsadója folyamatosan ellenőrzi.

A nevelőszülővé válás többlépcsős folyamat, amire önéletrajz és motivációs levél elküldésével lehet jelentkezni. Ezután következik egy kötetlen beszélgetés, majd környezettanulmány készül és pszichológusi, valamint egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell részt vennie annak, akit érdekel ez a hivatás. Ezt követően kezdődhet el a hatvanórás képzés, melynek befejezésével szolgáltatói nyilvántartásba kerül a nevelőszülő. Innentől kezdve helyezhető ki gyermek hozzá.

– Az oktatás során felkészítjük a nevelőszülőket a rájuk váró feladat szépségeire és nehézségeire is, hangsúlyozzuk, hogy helyettesítő védelmet látnak el. Elmondjuk, hogy segítjük őket abban, hogy a gyermeknek a legoptimálisabb gondozási helyet tudják biztosítani. Állandó segítőjük a nevelőszülői tanácsadó, aki rendszeresen látogatja a családot, és segíti őket a felmerülő problémák megoldásában. Tehát nincsenek egyedül – hangsúlyozta Szalai Beáta.

/media/uploads/images/post_upload/KC2412_9142.jpg
Keresztútjárás ÁGOTA Falván
/media/uploads/images/post_upload/Fb_20240328_2.png
Nagycsütörtökön Jézus közösséget alapított
/media/uploads/images/post_upload/KCS_9413.jpg
Újra menő frizurákkal csaltak mosolyt az ÁGOTA Közösség fiataljainak arcára