Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/Lacika_foci.jpeg

Óriási focitehetség az ötesztendős Horváth Lacika, aki már MLSZ-igazolvány birtokában ontja a gólokat Csanádpalota utánpótláscsapatában. A kisfiú nevelőszülőknél él a kisvárosban, ők fedezték fel nem mindennapi képességét.

– Azt, hogy rúgok sok gólt! – vágja rá gondolkodás nélkül a kérdésre, hogy mit szeret a fo­ciban az 5 esztendős Horváth Lacika. A kisfiún még lötyög a labdarúgómez, de tényleg má­­ris ontja a gólokat. A Magyar Labdarúgó Szövetség igazolt U7-es játékosa, így részt veszt a tehetségeket gondozó országos Bozsik-programban is. Legutóbb, egy hétvégi fesztiválmeccsen ő volt az egyetlen, akinek a teljesítményét külön oklevéllel ismerték el. Büszkén lobogtatja a papírt, amit – mint rajta olvasható – a legkitartóbb játékosként kapott, és amin a labdarúgó-szövetség vezetői mellett a legenda, Nyilasi Tibor aláírása is olvasható.

Állandó gólszerző

Lacika története azért sem mindennapi, mert mintegy két esztendeje nővérével, Viktóriával együtt nevelőszülők nevelik őket. Azt, hogy van tehetsége a labdarúgáshoz, nevelőszülei vették észre, amikor még kö­­zépsős volt az oviban. – Illetve ez nem teljesen igaz – pontosított Kabai­né Bakos Szandra nevelőszülő. – Már kiscsoportos korában is szeretett volna focizni, de akkor még kicsi volt hozzá – mondta. Amióta viszont teheti, lelkesen jár az edzésekre, hetente kétszer. Az aprócska fiú jóval kisebb, mint társai, ennek ellenére jól érzi magát köztük, a többiek pedig befogadták.


Jött a Mikulás

Ha egy gyerek valami miatt, akár átmenetileg állami gondozásba kerül, manapság la­­kásotthonokban vagy többnyire a még családiasabb mi­­liőt biztosító nevelőszülők­nél helyezik el. A 32 éves Ka­­bai Zsolt és 29 esztendős felesége sokáig Angliában élt, majd hazatérésük után döntöttek úgy, hogy ezt a hivatást választják maguknak. A minta megvolt hozzá, hiszen Zsolt édesanyja is ezt csinálja. A házaspár három évvel ezelőtt végezte el a szükséges tanfolyamokat, és két évvel ezelőtt kapták meg Lacikát, illetve már iskolás korú nővérét.

– A Mikulás hozta őket – mosolyodott el Szandra. Mellettük van két saját fiuk is, a nagyobbikkal, Bencével, aki még bölcsődés, Lacika olyan önfeledten játszik, kergetőzik a lakásban, mintha testvérek lennének. Az szemmel látható, hogy a szépen berendezett csanádpalotai házban otthonos a légkör, minden gyerek jól érzi magát. Zsolt egyébként az egyik makói gyárban dolgozik, Szandra pedig természetesen a gyerekekkel van otthon.

Mit hoz a jövő?

– Ők – mondta a két, nevelés­­be kapott gyerekre célozva Szandra, amikor azt kérdeztem tőle, ebben a munkában mi a különleges. – Ezek a gyerekek így kaptak még egy esélyt – tette hozzá. Tisztában van azzal, hogy hazakerülhetnek, ha rendeződnek a vér szerinti szülők körülményei, akik addig is tarthatják a gyerekekkel a kapcsolatot. Azt azonban nem lehet tudni, mit hoz a jövő.

Lacika közben büszkén említette meg: már fejelni is megtanult. – Mi leszel, ha nagy le­­szel? – kérdeztük tőle, mire ő szintén gondolkodás nélkül, egyből rávágta: focista!

Úszás, pingpong, foci

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató a gondoskodásában élő gyerekeknek rendszeres és ingyenes sportolási lehetőséget biztosít, amely több sportágat is érint, de kiemelten az úszást, az asztaliteniszt és a labdarúgást.

A heti rendszerességű edzéseket követően versenyeket szerveznek Élj és játssz becsülettel! mottóval. Váradi Márk, a 8 megyét átfogó sportéletrendprogram kidolgozója és szervezője elmondta, ennek köszönhetően a gyerekekre felfigyelhetnek egyesületek is, mint ahogy jelen esetben Lacikával történt.

/media/uploads/images/post_upload/KCS_9413.jpg
Újra menő frizurákkal csaltak mosolyt az ÁGOTA Közösség fiataljainak arcára
/media/uploads/images/post_upload/BC5K3990.jpg
800 gyermekben ébresztünk reményt
/media/uploads/images/post_upload/Heti mott_2024.png
Heti mottó