Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806

Lelkiekben is készülünk a húsvétra

Kereszthalál, megváltás és feltámadás...

Olyan fogalmak, amiket egészen nehéz felfogni és megérteni, mégis jó, ha beszélgetünk róluk a gyerekekkel. Felemelő érzés megtapasztalni, hogy mennyire megérinti Jézus Krisztus története őket..

A húsvét igazi üzenete a nagyböjt időszakának és a nagyhét történéseinek ismeretében bontakozik ki és nemcsak a hívő keresztények számára hordoz tanulságokat, hanem örök érvényűek.

Ezek voltak a témái azoknak a pasztorációs foglalkozásnak és keresztút-járásnak, amelyeket lakásotthonokban élő illetve nevelőszülői közösségeknek tartott pasztorációs csoportunk az ünnep előtti hetekben.  

Pénteki keresztutak nagyböjtben

Ősi hagyomány a keresztút-járás nagyböjt pénteki napjain, amely felidézi 14 állomásban Jézus szenvedéstörténetét, a passiót.

Ilyenkor sajátos keresztutat járnak be a pasztorációs csoport munkatársai a lakásotthonban nevelkedő gyermekeinkkel. Képekkel, zenével, énekkel kisért beszélgetéseik során arra ébredhetnek rá, hogy megváltásnak drága ára volt, de onnantól kezdve mindenkinek lehet reménye.

Együtt fogalmazzák meg a stációk elmélkedéseit, de menet közben is hozzászólnak az eseményekhez a fiatalok. A beszélgetés során ő személyes keresztútjuk és életük traumái is azzal areménnyel telnek meg, maguk mögött hagyhatják a múlt fájdalmainak lényegét. Semmit sem feledve, de a gyógyulás útján tesznek lépéseket egy biztatóbb jövő felé.

Ez a "SzentÁgotás" keresztút a remény keresztútja, mert megtapasztalhatják, hogy Jézus története a szenvedés ellenére mégis happy end, s benne az övék is azzá lehet...

Nagycsütörtöki beszélgetés és szentmise

Nagycsütörtök, nagypéntek és nagyszombat – a keresztény tanítás legfontosabb állomásai ezek, mert Jézus életében ekkor történtek azok az események, amikre a keresztény hit épül.

❓ Hogyan fogadták Jézust Jeruzsálemben?

❓ Ki árulta el, hogyan és miért?

❓ Hogyan viselkedtek a tanítványok az utolsó vacsorát követően?

❓ Mitől vált szentté a jobb lator?

Ilyen és hasonló kérdésekre keresték a választ a kiskunfélegyházi tanácsadói irodában összegyűlt lelkes kis közösség tagjai, miközben képekkel, zenével, beszélgetéssel áttekintették mindazt, ami kétezer évvel ezelőtt virágvasárnaptól a feltámadásig történt. A délután folyamán az is kiderült, hogy a vendégség, a nyuszi és a locsolás csak egy része a húsvétnak. A másik része az, amikor feltesszük magunknak a kérdést: milyen ember vagyok?

Jó vagyok-e?

Szoktam-e hazudni? Vagy megbántani másokat?

Mik az erősségeim és a gyengeségeim?

Tudok-e bocsánatot kérni?

Az így megtartott önvizsgálat segít megbizonyosodni a gyerekeknek arról, hogy bizony mindannyian cipelünk kereszteket, gyakran elesünk. Nehéz felállnunk, és sokszor érezhetjük azt is, hogy igazságtalanul bánnak velünk. Ám Jézus kereszthalála és feltámadása a megváltás mindannyiunk számára. A beszélgetés után közösen vettek részt a nagycsütörtöki szentmisén ahol egyik gyermekünk, Dinók Letícia olvasta fel a szentleckét.

Ezekről a szellemi és lelki élményekről mesélnek a képek is.


/media/uploads/images/post_upload/BC5K0746.jpg
Kiválóságaink ragyogták be Szegedet
/media/uploads/images/post_upload/20221113_144150566.jpg
Ingyen jegyekkel mehettek nevelőcsaládjaink a Szegedi Nemzeti Színházba
/media/uploads/images/post_upload/BC5K9623.jpg
Kapcsolódó játék – A játék szerepe a gyermekek fejlődésében