EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806-00000000 Nemzetközi számlaszám: SWIFT kód (BIC) OTP VHUHB (IBAN) HU75 1173 5005 2055 0806 0000 0000
/media/uploads/images/post_upload/0928_szent_agota_rajz10copy.jpg

Képzőművészeti foglalkozáson vehettek részt szeptember 25-én, péntek délután a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgálatató gondoskodásában lévő gyermekek. Az eseménynek a szolgáltató Szent Antal utcai irodája adott otthont.

Tizennégy, különböző korú gyermek ült fegyelmezetten, maszkban a körben elhelyezett asztaloknál, és figyelte Androvics Blanka, a budapesti Képzőművészeti Egyetem hallgatójának magyarázatait és ismertetését a színkeverés technikájáról. Előbb a papírkollázs készítésének módszerét sajátíthatták el, majd a már megtanult technikát alkalmazhatták a csendéletek festésére is, ehhez az asztalokon sorakozó gyümölcsöket-zöldségeket használhatták segítségül. A katymári iskola negyedik osztályos tanulója, Bernát Lili két testvérével együtt vett részt a foglalkozáson, és mindannyian nagyon jól érezték magukat. - Tetszett, hogy mindent részletesen elmagyaráztak, hogy a kisebbek is megértsék. A testvéreimmel a festést vártuk a legjobban, azt mindhárman nagyon szeretjük, de már az elején ráéreztünk, hogyan kell kirakni színes papírdarabokból a vázlatot. A színkeveréshez is kaptunk segítséget. Az iskolában is szoktunk ehhez hasonló feladatokat kapni – mesélte a kisdiák. A néhány évvel idősebb Dörömböző Zalánnak már határozott elképzelései is vannak a jövőre nézve: szívesen tanítana maga is gyerekeket rajzolni és sportolni. - Nagyon szeretek rajzolni, otthon is gyakran teszem. Sportautókat tervezek, de szoktam emberfejeket is rajzolni. Nyáron részt vettem a székely táborban, ott sokat rajzoltunk és faragtunk művészoktatókkal – mesélte élményeit a fiatalember.

A foglalkozást vezető Androvics Blanka is igen elégedetten nyilatkozott tanítványairól. - Nagyon ügyesek és fogékonyak. Szeretik a kihívásokat, nem igénylik a segítségemet, inkább maguk oldják meg a feladatokat. Igyekeztem úgy összeállítani a programot, hogy minden korosztály számára érthető és izgalmas is legyen – mesélte az egyetemista. - A papírkollázs azért kellett, hogy lássák a tónusok közötti differenciákat, az árnyék és fény közötti különbségeket, a formák egymásra hatását, és össze tudják rakni a kompozíciót. Utána ugyanezt festették vászonra, ahol szintén nem rajzoltak elő semmit, rögtön formában kellett gondolkodni, és szép lassan az alapoktól visszafejtve megfesteni a képeket. A színkeverést úgy gyakorolták, hogy csak alapszíneket kaptak, és kikeverték maguknak – részletezte.


Mindenki jó valamiben, a gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyermekek számára pedig különösen fontos a tehetséggondozás, a lehetőség és támogatás képességeik kibontakoztatására – emelte ki Kiss Gábor, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Bács-Kiskun megyei területi igazgatója. Mint elmondta: a Szent Ágota szolgálat 2011 januárjában jött létre a Szegedi-Csanád Egyházmegye fenntartásában, 2011 decembere óta pedig Bács-Kiskun megyében is ellátja a szakellátási feladatokat. Célja, hogy azok a gyermekek, akik nem nevelkedhetnek saját családjukban, találják meg a helyüket nevelőszülőknél vagy kis létszámú lakásotthonokban. - Jelenleg az egyik legnagyobb nevelőszülői hálózattal rendelkezünk, 2020. július 1-től a szolgáltató az ország nyolc megyéjében közel 5 ezer férőhellyel működik. A megyében is nagy a nevelőszülői hálózatunk: közel 370 családnál 1175 gyermek nevelkedik, valamint három gyermekotthonban 86 férőhelyen élnek fiatalok, gyermekek. Folyamatosan keressük és képezzük a nevelőszülőket. A megyében tíz területi irodát tartunk fenn, ott dolgoznak a nevelőszülői tanácsadók, akik mindenben segítik a nevelőszülőket. Ők bármikor elérhetők, látogatják a családot, segítik a gyerekeket minden ügyes-bajos dologban, egyúttal természetesen némileg ellenőrzik is, hogy a biztosított támogatásokat a családok a gyermek javára fordítják – ismertette a területi igazgató. Hozzátette: 2014 óta a nevelőszülői munka foglalkoztatási jogviszonynak számít, amiért a nevelőszülő fizetést kap, és a gyerekek ellátására is meghatározott összeg jár. Folyamatosan várják a nevelőszülők jelentkezését a tanácsadó irodákban és további elérhetőségeken. A jelentkezőket előbb személyes beszélgetés során mérik fel, ezt környezettanulmány követi, amelynek során megnézik a fizikai feltételeket. Ha mindent megfelelőnek találnak, akkor pszichológusi meghallgatás következik, amely után egy csapat dönt az alkalmasságról. Utána jön egy 60 órás képzés a Szent Ágota szolgálat szervezésében, itt a jelentkezők elsajátítják az alapokat, sikeres vizsga után pedig működési engedélyt kapnak, és fogadhatnak gyerekeket. A képzést mindig ott tartják, ahonnan a legtöbben jelentkeznek.


Cziczinger Szilvia nevelőszülői tanácsadóként büszke arra, hogy a környékben sok a nevelőcsalád, 210 gyermek nevelkedik ilyen körülmények között. Ugyanakkor további jelentkezőket is szeretettel fogadnak, hiszen az igény igen nagy. A gyermekek fizikai jóléte mellett kiemelt figyelmet kap az élmények biztosítása is, igyekeznek számukra rendszeresen olyan programokat szervezni, amelyek keretében fejlesztik az önbizalmukat, képessé téve őket célok kitűzésére és megvalósítására. - Nevelőszülőknél élő, családjukból kiemelt, állami gondozott gyermekek esetében az önbizalom fejlesztése különösen fontos, a művészet eszköze pedig megfelelő erre. Olyan gyerekek számára szerveztük ezt a foglalkozást, akik szívesen festenek, rajzolnak, esetleg a vizuális iskolába is járnak, vagy olyan rajszakkörre, ahol folyamatosan tudnak gyakorolni, kibontakoztatva a tehetségüket. Ehhez akartunk egy kis pluszt hozzátenni a foglalkozás vezetőjével, megismertetve a gyerekeket a professzionális festészet alapjaival – foglalta össze a tanácsadó.

Sándor Boglárka

/media/uploads/images/post_upload/Baranya_Szentlrinc_Munkcsy.jpg
A járványhelyzet ellenére is örömteli volt a húsvét
/media/uploads/images/post_upload/cs1.jpg
Így ünnepeltük a húsvétot a lakásotthonainkban
/media/uploads/images/post_upload/166794589_223424639563634_7286471250696403318_n.jpg
"Öröm: neked ma ablakom kitárom" - Így ünnepeltük a húsvétot a nevelőszülői családokban