Loading in progress...
EN | HU
Bank account: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/IMG_20210213_120735.jpg

   A 18. században alakult ki a megyében a disznóvágás hagyománya, 1868-ban építették meg Gyulán a vágóhidat, a 19. század végén már javában gyártották a Gyulai Kolbászt, sok-sok hentes kínálta saját portékáját – magyarázta nagy meglepetésünkre a gyulai Orsovai utcai lakásotthonban élő Misi. A 13 éves fiúval és lakótársaival nevelőjük, Szabó Róbert beszélgetett el a hagyományokról előző este. Ezt a tudását osztotta meg velünk Misi, aki nem először vett részt ilyen eseményen. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató lakásotthonában gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok azt is megtudták, hogy Stéberl András nevéhez fűződik a páros gyulai kolbász. 

– Lakásotthonainkban úgy élnek a fiatalok, mint egy nagycsaládban, 12 gyermek lakik itt. Békés megyében nagy hagyománya van a disznóvágásnak, ezen belül is a kolbásztöltésnek. A pandémia miatt kevés program lehetőségük van a gyerekeknek, szerettünk volna egy olyan eseményt, amelyben mindenki részt vehet – magyarázta Bulla Erika, a szolgáltató Békés megyei területi igazgatója. Hozzátette, a gyerekek nevelőjükkel együtt találták ki a hétvégi programot. Azt is elmondta, több kollégájuk is eljött, volt, aki zserbót, míg mást farsang fánkot hozott. A munkát a fejlesztőpedagógusuk férje irányította, aki gyakran vesz részt hentesként disznóvágáson.

Az ott élő fiatalok izgatottan várták a napot, mindenki aktívan részt vett a munkában, volt, aki hagymát vágott, más a húst darabolta. – Megvettük a húst, 40 kilogrammot ledaráltunk, ebből készül majd kolbász, amelynek egy részét füstöljük, míg a másikat sült kolbászként fogyasztjuk. A többi húst is feldolgozzuk, amiből majd sült hús és toros káposzta készül– magyarázta Szabó Róbert.

A lányok elmesélték, közösen főznek majd, klasszikus disznótoros lesz ebédre: orja leves, toros káposzta, sült kolbász. A kolbászhúst is együtt gyúrták, és sorolták mi kerül bele: - Fokhagyma – bár ebből kicsit sokat pucoltunk, nem kell bele annyi - bors, pirospaprika, kömény és méhkeréki szokásként egy kanál cukor is. Eléggé hideg van, ám megéri, mert mindannyian szeretjük a kolbászt – mondta immár szakértően a 16 éves Mariann. 

/media/uploads/images/post_upload/KCS_9413.jpg
Újra menő frizurákkal csaltak mosolyt az ÁGOTA Közösség fiataljainak arcára
/media/uploads/images/post_upload/BC5K3990.jpg
800 gyermekben ébresztünk reményt
/media/uploads/images/post_upload/Heti mott_2024.png
Heti mottó