Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/DSC7088-scaled.jpg

Tizenkét éve indult a biológusok, rendőrök és pedagógusok közös nevelési programja, mely az új tanévben is tovább folytatódik Szegeden. Élményekben gazdag foglalkozásokon, iskolai szakkörökben ismerkedhetnek meg a Zöld járőrök az állatvilággal és a környezetvédelemmel.

Vasárnap természetkedvelő családokat vártak a Vadasparkba, ahol a 2008 óta működő Zöld járőr program idei nyitó rendezvényét tartották. Az évek óta népszerű program az indulását bűnmegelőzési pályázaton nyert támogatásnak köszönheti. A Zöld járőr projektben a Szegedi Vadaspark, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a Szegedi Tankerületi Központ, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató, valamint a Bűnmegelőzési és Oktatási Szolgáltató Központ Egyesület évek óta együttműködő partnerek.

– Általános és középiskolás osztályok szakköri formában vesznek részt a programban. Hangsúlyos nevelési célunk, hogy a gyermekek mellett a szülőket és a pedagógusokat is alkotó módon bevonjuk a természetvédelembe – hangsúlyozta Kispéter Andrea. A Bűnmegelőzési Központ elnöke kiemelte, pedagógus-továbbképzésekkel és családi társasjátékkal is segítik a környezettudatos magatartás kialakítását.
Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója jelezte, a program évek óta rendkívül sikeresen működik.

– A Zöld járőr program lényege, hogy a gyerekeket természetszerető, felelős gondolkozású felnőtté neveljük. Igyekszünk ráirányítani a figyelmüket azokra a dolgokra, amikkel ők is találkoznak, ilyen a szemetelés, az állatok kínzása és a természet védelme. A Vadasparkban küldetésünknek tekintjük a környezeti nevelést. Mint intézménynek négy fő feladatunk van: természetvédelem, oktatás, kutatás és szórakoztatás. Ha a gyerekeket természetet szerető emberekké neveljük, akkor később felelős szülőkké válhatnak – nyilatkozta.

A vadaspark munkatársai izgalmas kalandokkal szolgáltak minden korosztály számára. A családi programok változatosak, látványosak voltak. A fókashow és a páros kötél mászás mellett, egy nem mindennapi állatsimogatás volt a legizgalmasabb időtöltés.

Három állatot tapogathattak meg a bekötött szemű látogatók: Emmát, a királypitont, egy madagaszkári bütykös csótányt és egy szakállas agámát. Volt olyan bátor szülő, aki a kézhez szoktatott királypitont a nyakába vette. Az Ausztrália sivatagi területein őshonos szakállas agámát Szeged belvárosában találták. A Zöld járőrök közül volt, aki nejlonszatyorhoz, más krokodilpáncélhoz hasonlította pikkelyeik tapintását.

/media/uploads/images/post_upload/gotatbor_msodiknap_Moment.jpg
A tábor 2. napjának legfontosabb pillanatai videón!
/media/uploads/images/post_upload/SAC_5866.jpg
Négyszemközt Kothencz Jánossal
/media/uploads/images/post_upload/gotatbor_elsnap_1_Moment.jpg
A nagy megérkezés - videón!