Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806

Jó gyakorlatok


A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Országos Egyházi Módszertani Intézménye folyamatosan gyűjti azokat a jó gyakorlatokat, melyek segítségével egységes, magas szakmai színvonalú munka valósulhat meg a gyermekvédelem területén.

Mi is az a „jó gyakorlat”?

A "Jó gyakorlat" olyan 

  • innovatív folyamat, 
  • módszer, 
  • cselekvés és 
  • eszközhasználat

együttese, amely a gyakorlatban és működésben megtapasztalható. Több éve sikeresen és hatékonyan alkalmazott, kipróbált, ezért eredményesen adaptálható, fenntartható, fejleszthető, dokumentálható. Az átvett innováció a továbbiakban a felhasználók által is elismert szolgáltatásként képes működni. 

A "Jó gyakorlat" tehát adott szakmai kritériumoknak megfelelő innováció, eljárás, pedagógiai, szakmai gyakorlat, amely a gyermekvédelmi intézmények, hálózatok fejlesztőmunkáját a közösségi, illetve egyéni fejlesztési szintig pozitívan befolyásolja.

A jó gyakorlat a gyermekvédelem különböző területein alkalmazott, egyéni vagy intézményi szinten megjelenő, szemléletében és gyakorlatában innovatív és/vagy hiánypótló eljárás, módszer, tevékenység, eszközhasználat, pedagógiai vagy szervezetfejlesztési gyakorlat, vagy ezek együttese, amely a gyermekvédelmi rendszer működésében megtapasztalható. 

A jó gyakorlatok jellemzői, hogy az adaptáló a saját lehetőségeire, a saját adottságaira tudja ezt átformálni. A Jó gyakorlat kellően rugalmas, de jól kidolgozott alapot ad ahhoz, hogy el tudjanak vele indulni. Nagyon fontos, hogy nem követendő receptet jelentenek a jó gyakorlatok, inkább arra inspirálják a résztvevőket, hogy maguk (is) alkossanak hasonló modelleket. A tervezés, a felépítés, a reprodukálhatóság és átruházhatóság egyaránt fontosak. 

A „jó gyakorlatok” a gyermekvédelem rendszerében alulról felfelé építenek/építkeznek, tapasztalatokból születnek, és eredményeik jól igazolják hatékonyságukat.

Mi hiszünk abban, hogy az egyházi fenntartású intézményekben fellelhető nevelési-pedagógiai jó gyakorlatok összegyűjtésével egy általános érvényű, gyermekvédelmi gyakorlati tudásbázist hozhatunk létre közös erővel.

A közös tudásbázis létrehozásához várjuk - minden gyermekvédelmi területet érintő módon - a kollégák írásait a modszertanmarcsi@gmail.com email címre.