Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806

Roma programrendszer - ahol az élménypedagógia, a pasztoráció és a hagyományok ápolása egységes egészet alkotA hazai gyermekvédelemben mind a lakásotthoni környezetben, mind a nevelőszülői hálózatban elhelyezett gyermekek és fiatalok esetében nehézséget okoz a roma származású gyermekek beilleszkedésének segítése. A társadalmi értékek és normák elsődleges közvetítője a közvetlen család, amely felelős az énazonosság és éntudat fejlődéséért, a nemi szerepek kialakításáért, a társas reakciók, társadalmi attitűdök kialakulásáért. A roma családokból kiemelt gyermekek és fiatalok esetében tisztában kell lennünk a roma családokban nyújtott értékekkel és normákkal, mert ez nagymértékben segíti a gyermekvédelmi munkánk kiindulási pontjának meghatározását. A roma tradíciók ápolása ezért fontos része nevelési elveinknek. Ezek olyan értéket képeznek, melyet erényként is megélhetnek a gyerekek, ezért érdemes tájékozódniuk a roma gyökerekben rejlő csodákról, és ápolniuk a roma szokásokat.
A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató roma pasztorációs pedagógiai és kateketikai tevékenysége az országos katolikus módszertani intézmény keretei között működik. A roma pasztoráció legfontosabb eleme az evangelizáció, a hit terjesztése, a vallásos lelki élet elmélyítése, megerősítése. Munkatársaink feladata többek között a roma kultúrát bemutató események szervezése, a roma nevelőszülők és a roma gyermekeket nevelő, velük foglalkozó kollégák ismereteinek bővítése. A hagyományos cigány kultúra elemeinek ápolása, a roma identitás erősítése szintén fontos része a pasztorációs tevékenységnek.
Ezt a munkát a szervezeten belül egy roma származású, szociálpedagógus és egy roma pasztorációs munkatárs szervezi, együttműködve a módszertani intézmény munkatársaival. A tevékenység szinkronban van a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató élménypedagógiai munkájával, annak vezetőivel és más területeken működő szakemberekkel.


A roma hagyományokat elevenítették fel Hajóson

A roma hagyományokat elevenítették fel Hajóson

Február utolsó vasárnapján roma napot tartottak a hajósi Kinizsi utcai lakásotthonban. A nap közös ebédfőzéssel indult, majd az otthon lakói énekkel, tánccal elevenítették fel a roma hagyományokat.