Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806

Mozgással az egészségért!


„ A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is a legnemesebb és legerőteljesebb nevelő eszköze. Egy sportcsapat a társadalomnak kicsinyített képe, a mérkőzés az életért való nemes küzdelem szimbóluma. Itt a játék alatt tanítja meg a sport az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: összetartásra, az önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre és mindenekelőtt a "fair play", a nemes küzdelem szabályaira.” 

(Szent Györgyi Albert, 1930) 


szegedi, Nobel-díjas kutató sportról szóló gondolatai pontosan leírják, miért is érzi fontosnak szolgáltatónk, hogy biztosítsa a gondoskodásában élő gyermekek sportolási, versenyzési lehetőségét. A mozgás óriási lehetőséget nyújt a szabadidőjük hasznos eltöltésére, ezért az élményprogramok, ezen belül is az aktív sportolás teljes ellátási területen elérhető számukra. 

A rendszeres mozgás többről szól, minthogy jól elfáradnak a gyerekek. Azon kívül, hogy minden gyerek szeret a kortársaival együtt, közösen mozogni, játszani, számtalan olyan pozitív hatása van, amely többek között a nevelési célunkat is elősegíti. Egyrészt gyermekkorban örömet, élményt biztosít, másrészt szerepet vállal abban, hogy felnőtt korára a társadalom értékes tagjává tudjon válni. A rendszeres sportolási lehetőség önállóságot, felelősségérzetet, döntési helyzeteket teremt folyamatosan, amit a nagybetűs életben, a későbbi munkavégzés során hasznosítani tud. Ezt szolgálják szervezett edzéseink és versenyeink a labdarúgás, úszás, atlétika, asztalitenisz, futás, kézilabda és röplabda sportágakban. 


 

A sport és az egészség kapcsolata 

A sport számtalan területen fejt ki még pozitív hatást. Például az egészséges életmód egyik legfontosabb alappillére. Edzés közben egyrészt elégetjük a zsírokat, cukrokat, adrenalint, melyek az elhízáson kívül bizony a stressz legfőbb okozói. Tehát oldja a stresszt, a feszültséget, az agressziót. Szerepe van a reziliencia fejlesztésében. Ez az a képesség, amikor a gyermek minél hamarabb vissza tudja nyerni eredeti, jó állapotát egy trauma vagy nehéz élethelyzet átélése után. A sok élmény, az öröm, a pozitív megerősítés mind jelen van sportolás közben, és ettől erős motivációt, bátorságot, kellő önbizalmat, szárnyakat kapnak a gyerekek. Egy olyan zónába kerülnek, amikor tényleg elszáll minden gondjuk, csak az adott sporttevékenységért léteznek, önfeledten belemerülnek a játékba, megszűnik az idő és teljes harmóniába kerülneönmagukkal. (flow élmény) 

Az örömmel végzett testmozgás hatására az agyban olyan kémiai anyagok szabadulnak fel, (dopamin), amelyek szükségesek az önmagunkkal való megelégedettséghez, nyugodtsághoz. Gyermekkorban a rendszeres sportolás és a minél többfajta sporttevékenység kipróbálása olyan impulzusokat, ingereket vált kiami serkenti az agyműködést, fejleszti a finommotorikát. Minél többet sportol valakiannál tekervényezettebb lesz az agy, így a befogadóképessége is megnő. Nem beszélve arról, hogy a megfelelő agyi működéshez mi az, ami elengedhetetlen? A táplálék, az oxigén, és a mozgás. Egy rendszeresen sportoló gyereknek sokkal kevesebb idő elég egy tananyag megtanulására, mint aki nem sportol.  

A mozgás segít az evés, és alvászavarok leküzdésében. A hiperaktív gyermek számára a rendszeres sport nem csupán az energia levezetésére szolgál, hanem fejlődik a mozgáskoordinációja, könnyebben beilleszkedik idegen csoportba.      

A személyiség fejlesztése a sport által                                    

mozgásnak a személyiség fejlesztésben betöltött funkciója sem vitatott. Egyrészt maga a sport, mint személyiségfejlődésben nélkülözhetetlen tényező, hisz igényli és lehetővé is teszi a sportoló fiatal öntevékenységét. Szabályok elfogadása a sport alapvető eleme. Amit szeret a gyerek, annak szabályait gyorsan elfogadja, hogy aztán élvezni tudja a játékot – így tanul meg befogadó lenni az életben adódó szabályokat illetően is. 

A sport szolgálja a mintakövetést, a példakép megtalálását. Ezért is tekintünk kiemelt feladatként az edzők, sportfoglalkozást vezetők kiválasztására. A személyi aspektusok tekintetében rendkívül jelentős tényező a gyermekek szempontjából az oktató személye és nevelési attitűdje. A szakemberek vagy edzők példamutatóan viselkednek, és értékeket közvetítenek. Ezt a mintát látja a sportoló, ezeket is tanulja meg. És ezek a személyiségjegyek áttevődnek a későbbiekben a civil életbe is. 

Az edzők szakmai felkészültsége mellett tehát nagy hangsúlyt fektetünk a személyiségük feltérképezésében, hisz szolgáltatónk nem eredmény centrikus, sokkal inkább gyermekközpontú szakembereket nevez ki a különböző sportszakágak trénerének 

További személyi aspektusok az edzőket illetően: 

 • Az oktató szakmai, módszertani ismeretei (szakmaiság, hitelesség) 
 • Az oktató külső tulajdonságai: megjelenése, hangszíne, hanghordozása, mimika, verbális és nonverbális specifikumok, szokások, viselkedés 
 • Az oktató belső tulajdonságai: türelem, megértés, empátia, szimpátia, elfogadás 

Edzőink, oktatóink között szerepelnek NB1-es, NB 2-es edzők, valamint magyar és Európa bajnok úszóoktatók is. 

Sportolás közben élményt, adunk, miközben fejlesztünk és nevelünk! 

Többek között ennek okán alakítottuk ki mind a nevelőszülő hálózatban, mind pedig a gyermekotthonokban élő gyermekeink részére a különböző sportolási lehetőségeket, amelyek a következők: 

A NEVELŐSZÜLŐHÁLÓZAT ÉS GYERMEKOTTHONOK SPORTÉLETRENDJE: 

Jelenleg 5 területi igazgatásban, 8 megyében építjük a gyerekek számára a sportéletet nevelőszülőhálózatoknak és gyermekotthonoknak egyarántBács – Kiskun megyében, Békés megyében, Csongrád megyében, Heves megyében, Jász – Nagykun – Szolnok megyében, Komárom – Esztergom megyében, Nógrád megyében, valamint Pest megyében. 

Az egyik legnépszerűbb sportág, LABDARÚGÁS: 

A futball csapatjáték, melyben megtanulható az együttműködés, egymás tiszteletben tartásán túl a pontosságot, szabályok elfogadását, követését is elsajátíthatják a gyerekek 

Az edzés lehetőségét nevelőszülői tanácsadói területenként alakítjuk ki a fiataloknak, heti 1-2 alkalommal. Tavasztól őszig szabadtéren, labdarúgópályán, télen pedig iskolák tornatermeiben történik a foglalkozás. Az edzésekhez sportágspecifikus edzőeszközöket biztosítunk.  

 • labda: korosztályoknak megfelelő méretű labdákkal történik a fejlesztés. Gyermekkorosztálynak 3-as labdával, serdülő korosztálynak 4-es labdával, ifjúsági korosztálynak pedig 5-ös labdával. 
 • koordinációs létra: a koordinációs létra egy olyan eszköz, amit a koordináció, a koncentráció, a ritmusérzék és a lábmunka gyorsaságának javítására használunk. „A szervezet érzékelő, ellenőrző és mozgásszabályozó rendszer-együtteseinek, összehangolt működését koordinációs képességeknek nevezzük. A koordinációs képességek adják a mozgástanulás hátterét" (Honfi 2011) 
 • jelzőbója: olyan eszköz, amely nagy jelentőséggel bír az egyensúlyfejlesztésben, a térérzékelés és a tájékozódás fejlesztésében.  
 • szlalomrúd: használata kiszélesíti az edzés repertoárt.  
 • jelzőtrikók: megkülönböztető szerepe van akár egymás elleni játék, vagy mérkőzésjáték közben.  

Kapcsolódás további divíziók munkájához 

A sportélet szimbiózisban él a pasztorációval, valamint az élménypedagógiával. E három terület szorosan egybefonódva szenzációs programokat kínál a gyerekek számára. Labdarúgó edzés során arányosan elosztva építjük fel a programot. Például labdarúgás pihenőidőben a pasztorációs kvízjáték, sok érdekes témában ad felvilágosítást a gyerekeknek. A szurkolóknak, vagy pihenő csapatoknak pedig az élményprogrammal biztosítjuk a szabadidejük hasznos eltöltését az edzés ideje alatt.  

Labdarúgó tornák szervezése az „ÉLJ ÉS JÁTSSZ BECSÜLETTEL!” Szlogenünk jegyében 

A sportesemények szervezése nagyon fontos szerepet tölt be a gyerekek életében. Jelentőségük az élményszerzésen át abban áll, hogy segíti a gyerekek sportágspecifikus elméleti és gyakorlati ismereteik elsajátítását, motorikus képességeik fejlesztését. Másrészt olyan személyes kompetenciákat fejleszt, melyek csak úgy alakulnak ki a gyerekek körében, ha ezeket ők is megélik, megtapasztalják a sportesemények során. 

 

A torna jelentős egyén csapatfejlesztő szerepe 

A tornára rendszeres edzésmunkával készülnek a gyerekek. Az edzések alkalmával az összeszokott, felkészült csapatok olykor a foglalkozás időtartama alatt barátságos mérkőzéseket játszanak egymás ellen vagy klubok, egyesületek utánpótlás és felnőtt csapataival. Ezeknek a felkészítő versenyeknek az a célja, hogy versenyszituációt modellálva készítsék fel a csapatokat az adott sportágban megrendezésre kerülő versenyekre. A barátságos mérkőzések során is van természetesen eredmény-, vagy pontszámítás, illetve ez alapján kihirdetett győztes. Ezeknek a mérkőzéseknek és versenyeknek azonban a célja a kapcsolattartás, illetve a figyelemfelhívás, az alkalmazkodás az idegen környezethez. Így tanulják meg a gyerekek, hogy az ellenfél nem ellenség. 

A versenyek tehát „életszituációt” modellálnak, hiszen a versenyeken a legjobbnak kell lenni küzdelem árán, pontosan, mint a „való életben”. A versenyek során azonban tét nélkül próbálhatjuk ki magunkat, illetve megtanulhatjuk azokat a személyes és szakmai kompetenciákat, kialakulhatnak azok a pozitív személyiségjegyek (küzdeni akarás, fair play, egyéni érdek alárendelése, kitartás, mások segítése stb.), melyek nélkülözhetetlenek lesznek a gyerekeink későbbi élete folyamán.  

A mérkőzések lebonyolítására olyan rendszert alakítottunk ki, hogy sok gólt szerezhessenek a játékosok, illetve egészségesen elfáradjanak. Ezek miatt a szempontok miatt fontos a terület nagysága, a kapuk mérete, a csapat létszáma a pályán játék közben, és a játékidő együttes összehangolása. 

labdarúgás szerepe a közösségépítésben 

A labdarúgó tornáknak nagy szerepe van a közösségépítésben, nemcsak játékosként, hanem szurkolóként is élvezet részt venni rajtukAz összetartozás érzését ébreszti fel a gyerekekben, fiatalokban, megkönnyíti a problémákkal való szembesülést. Az önbecsülése is javul annak, aki a nyerni tudó közösséghez kapcsolódik, az ünneplés rítusai, vagy a közös szurkolás a kedvenc csapatnaksegítenek feldolgozni a nehézségeket. A győzelem csökkenti a stresszt, egy pillanatra kiragadja a fiatalokat és az értük felelős szakembereket a mindennapok "mókuskerekéből", gondjaibólÉppen ezért gondozottjainkkal rendszeresen járunk szurkolni mind hazai pályán, mind pedig idegenben a Szeged Csanád Grosics Akadémiának. Ez által nagy szerepet játszik a foci az identitásukban is. Azonosulnak szeretett csapatukkal, és képesek már a meccs előtti naptól kezdve a meccs utáni napokig is a mérkőzésről beszélni. Evvel is elősegítve a gondolkodásuk pozitív irányba vezető útját.  

ÚSZÁS: 

Számos jelentős és tagadhatatlan előnye nagyon sokak által ismert. A test minden izmát foglalkoztatja és erősíti, az úszómozgás végzése közben egyszerre és alaposan megmozgatja. Jelentősen javítja a testtartást, a rehabilitációs folyamatoknál a legtöbbször ajánlott mozgástevékenység. Úszás közben az oxigén felvétel és felhasználás egyensúlyban van, ezért javul a tüdő, a szív és a keringési rendszer teljesítőképessége is. 

A víz ellenállása miatt lényegesen intenzívebb munka végezhető vízben végzett mozgásoknál, mint a szárazföldön. A felhajtóerő csökkenti a testre nehezedő súlyt, ezért megóvja az ízületeket. Ez az a sport, amit szabadidős elfoglaltságként, sporttevékenységként, vagy egészségügyi célból is lehet űzni. A kondicionális, koordinációs képességeket - kutatások által - bizonyítottan fejleszti, a ritmusérzék is javulhat a mozgás végzése közben. A rekreációs folyamatok egyik legfőbb eszköze lehet az úszás. Az úszásoktatás folyamata szakembert igénylő oktató-nevelői, pszichológiai, pedagógiai feladat, ezért nem mondhatjuk, hogy az úszás tudásával kizárólag testi egészségre tehetünk szert. Tipikusan az a sportág, amire tökéletesen illik a híres mondás, miszerint ha ép a testünk, akkor ép a lelkünk is. 

Úszásoktatás a teljes ellátási területen  

Szervezetünkben egyre több közösség terveznek kirándulásokat, nyaralást vizes programokkal egybekötve. strandok, és tavak látogatásához alapvető, hogy a gyermekek megfelelő vízbiztonsággal rendelkezzenek. Ezért fontos az úszásoktatás megszervezése a teljes ellátási területen.  

Ennek célja az alapvető vízbiztonság elnyerése, félelemérzet leküzdése, a mozgáskoordináció, térérzékelés és figyelem fejlesztése. – mindezt játékosan, változatos eszközökkel. Kezdetben elengedhetetlen az úszódeszka, színes korongok, botok használata. 

Szolgáltatónk biztosítja a gyerekek számára a jegyeket, eszközöket, az oktatást a teljes ellátási területen 

Úszóverseny szervezése: 

Azok számára, akik megtanultak és szeretnek úszni, úszóversenyeket szervezünk területenként, megyénként és országosan. 

Területenként igyekszünk úgy alakítani a sorsolásokat, versenyszámokat, hogy minden gyermekünk éremben részesüljön. Megyénként és országosan is a négy legjobb úszó képviseli a területét.  

Versenyszámok:  

 • gyorsúszás 
 • mellúszás 
 • hátúszás 
 • pillangóúszás 
 • váltó, vegyes váltó úszás 

ATLÉTIKA:  

Az atlétika is sok gyermeknek jelent örömöt. Fejleszti a sportoló motivációját, akaraterejét, kitartását, versenyszellemét, versenyzési kultúráját. 

Az atlétika számok a következők: 

 • kislabda hajítás 
 • távolugrás 
 • futás, váltó futás 
 • magasugrás 

Atlétikából is szervezünk területi, megyei, valamint országos versenyeket, ügyelve arra, hogy minden gyermekünk boldogan és motiváltan térhessen haza. 

ASZTALITENISZ: 

A pingpong összetett fizikai aktivitás, amely javítja többek közt a rugalmasságot, az erőt, a gyorsaságot, az állóképességet és a vérkeringést. Mivel a pingpongütő és a labda relatíve kicsi a „pályához” képest, a játékosoknak meg kell nyújtaniuk a kar-, láb- és hátizmaikat ahhoz, hogy megfelelően vissza tudják ütni. Ennek köszönhetően az említett izmok rugalmasabbá válnak. Ez a sport állandó koncentrációt igényel, így serkenti az agyműködést. A pingpongozás több izomcsoportot is erősít, különösen a has és a hát izmait az oldalirányba történő hajolgatások pedig az oldalsó hasizmot edzik. A kéz állandó munkája következtében fejlődnek a kar és a váll izmai. Az asztal körüli élénk mozgás következményeképp pedig erősödnek a lábizmok, illetve az ízületek. De edzi a belső szerveket is, például a szív- és az érrendszer izmait. A gyors légzés következtében nő a tüdőkapacitás, a pulzus növekedése pedig a szívet edzi. Pingpong edzéseket tartunk például Bácsalmáson, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató saját tornatermében.  

Ebben a sportágban is szervezünk versenyeket területi, megyei, valamint országos szinten. 

A tornateremben a ping pong asztalok mellett megtalálhatók a csocsó asztalok, bordásfalak, bokszzsák, tollas pálya állítható fel, tornaszőnyegek, kondigépek, súlyzók, melyek szélesítik a különböző edzések repertoárját. 

FUTÁS: 

A futás a legkönnyebben végezhető sport, ráadásul talán ennek a mozgásformának van a legtöbb jótékony hatása. Ezzel a sportággal lehet az egészséget a legsokrétűbben megóvni, az állóképességet a legkönnyebben és leghatékonyabban növelni. Nem csoda, hogy szinte minden sportág - még a sakknak is - alapozójaként a futást választják. 

A futás a járásra, mint elemi-, ciklikus mozgásformára épül, ezért az egyik legkönnyebben végezhető "sportág", élettani hatása mégis a legkomplexebb. Ez a mozgásforma edzi legjobban a tüdőt, a szív- és érrendszert, valamint az izomzatot, éppen ezért alapozója számos sportágnak. Az nem meglepő, hogy a futball, kézilabda, kosárlabda játékosok edzéseinek szerves része a futás, de még a küzdősportokban is szerepe van. 

A futás hatására a szív gazdaságosabban működik, a légző kapacitás javul, az izomzat, és nem utolsó sorban a csontozat erősödik, ezért preventív hatása óriási. A futással megelőzhetőek a szív- és érrendszeri-, a daganatos-, illetve a mozgásszervi betegségek, valamint csökkenti az idegrendszeri és pszichés zavarok tüneteit. Ráadásul a megelőzésen túl az edzésre fordított idő és energia az életminőség javulásával rövidtávon megtérül. Ezért is szorgalmazzuk, hogy a gondoskodásunkban élő gyermekek fussanak.  

Terveink között szerepel távfutó verseny szervezése ÁGOTA Falván a pasztoráció csoporttal és az élménypedagógiai divízióval közösen. A verseny során az előre létesített megállóhelyeken (pihenőhelyek) pontokat lehet gyűjteni egy kérdés helyes megválaszolása esetén.   

Természetesen itt is korcsoportokra bontva hirdetjük meg a versenyt, hogy lehetőség szerint minden gyermekünk élményben részesülhessen. 

KÉZILABDA: 

A motorikus képességek magas szintű elérése mellett akarat-erkölcsi tulajdonságokban is megerősödik a gyermek a kézilabda gyakorlásával. Szokásává válik az egészséges életmód, az aktív mozgás szeretete, a szabadidő beosztása, a céltudatosság, a győzni akarás, a kudarc elviselése, a csapattársak és az ellenfelek, vagyis más ember munkájának tisztelete, megbecsülése. A kézilabda az alapképességek fejlesztése mellett magas szintű pszichofizikai képességfejlesztést is jelent. 

RÖPLABDA:  

A röplabda csapatjáték: a játékosoknak együtt kell dolgozniuk, illetve gyors döntéseket hozniuk. A csapattagok azt is megtanulják, hogy értékeljék és tiszteljék társaikat. Egy 2008 júniusában végzett amerikai kutatás eredményei szerint azok a felnőtt férfiak, akik rendszeresen vettek részt csapatsportokban, hatékonyabb csapatjátékosok voltak életük más területein, például munkahelyükön is, sőt, többet is kerestek. A röplabda arra is megtanít, hogyan irányítsunk, hogyan dolgozzunk mások irányítása alatt, illetve segít elfogadni a veszteséget. 

 

Sportágak népszerűségi szintje a gyerekeink körében: 

 

 

 

 

Összegezve, sportolás közben egy olyan dolog történik, ami ebben a mai túlhajszolt, rohanó, világban igencsak megbecsülendő: A GYEREKEK JÁTSZANAK! 

 

    Váradi Márk 

Sportéletrendért felelős koordinátor 
Gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok rúgták a bőrt

Gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok rúgták a bőrt

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató és az ÁGOTA Alapítvány labdarúgó tornát rendezett Tass-Alsószenttamáson a gondoskodásában élő fiatalok számára.

Asztalitenisz bajnokot avattunk-videóval

Asztalitenisz bajnokot avattunk-videóval

Véget ért az első ÁGOTA Országos Asztalitenisz bajnokság. A nyolc területi forduló után a döntőt ÁGOTA Falván rendezték meg, a versenyt a hajósi lakásotthonban élő Horváth István nyerte.

Remekelt első tornáján az ÁGOTA foci-válogatott

Remekelt első tornáján az ÁGOTA foci-válogatott

Jól szerepelt a Gyulán megrendezett labdarúgó emléktornán a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató labdarúgó válogatottja, negyedikek lettek. A torna legjobbjának Rácz Márkuszt választották.

Minden edzés felér egy versennyel-videóval

Minden edzés felér egy versennyel-videóval

Tiszakécskén már 6 éve rendszeresen járnak atlétika edzésre csemetéink, akik elsősorban a versengés miatt kedvelik ezt a sportot.

Rúgják a bőrt a Szent Ágotás gyerekek - videóval

Rúgják a bőrt a Szent Ágotás gyerekek - videóval

A világon a legnépszerűbb sportág a labdarúgás. A mi gyermekeink körében is igen népszerű: több mint 5000 gyermekvédelmi gondoskodásban élő csemeténk focizik szervezett keretet között.

Országszerte rótták a hosszakat az Ágotások-videóval

Országszerte rótták a hosszakat az Ágotások-videóval

Intenziv úszótáborokat szerveztünk a nevelőszülőknél és a lakásotthonainkban élő gyerekeknek. Részletek a videóban!

Lovas élménynapok a Váradi tanyán-videóval

Lovas élménynapok a Váradi tanyán-videóval

Az élményszerzést és a sportot ötvözte az az élménynap, amelyet Jászszentlászlón, a Váradi tanyán tölthettek az gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok.

Egy tábor, ahol szeretettel gyógyítanak - Megnyílt az XXIV. ÁGOTA Tábor

Egy tábor, ahol szeretettel gyógyítanak - Megnyílt az XXIV. ÁGOTA Tábor

Fesztivál hangulat, sport, jókedv és szórakozás – így zajlik évek óta az állami gondoskodásban nevelkedő gyermekek ÁGOTA tábora. Idén, az önkéntes segítőkkel együtt mintegy ötszáz fő vesz részt.

Intenziv táborokban tanulnak úszni

Intenziv táborokban tanulnak úszni

Idén nyáron több városban kéthetes úszótáborban tanulják a vízbiztonságot a nevelőszülőknél és a lakásotthonokban élő gyerekek, ám van ahol év közben is rendszeres az ingyenes úszásoktatás.

Kapcsolódó videók