Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806

Nem engedjük el nagykorúvá váló fiataljaink kezét

Amit az utógondozásról és az utógondozói ellátásról tudni érdemes

A nagykorúvá válással a gyámhivatal megszünteti ugyan a nevelésbe vételt, de nem szűnik meg ezzel egy időben az a gondoskodás, ami a fiatalt gyermekévei alatt végigkísérte. Utógondozottként még évekig segítheti a szervezet az önállósulását, életkezdését. Az utógondozás és utógondozói ellátás célja, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban felnőtt fiatal kellő képesítéssel, megfelelő lakhatással és munkalehetőséggel kerüljön ki a társadalomba és kezdhesse meg az önálló életét.

Az utógondozás életvezetési tanácsadást és támogatást jelent annak a gyermekvédelmi gondoskodásban felnőtt fiatal felnőttnek, aki elérte a nagykorúságot. A törődést ezt követően az utógondozó támogató személy jelenti a fiatal számára, aki a felnőtté válás után egy éven keresztül, az otthonteremési támogatás elszámolásáig illetve az utógondozói ellátás elrendelésnek idejére segíti a fiatalt.

Az utógondozói ellátás a gyermekvédelmi szakellátás rendszerében egy adható ellátási lehetőség. A nagykorúvá vált fiatal felnőtt az illetékes Járási Gyámhivatalnál kérelmezheti ezt az anyagi támogatást, amely a fiatal felnőtt számára konkrét feltételekhez kötött. A jelenlegi jogszabályi hátteret figyelembe véve három fajta jogcímen lehet igénybe venni:

  • ha a fiatal felnőtt tanulmányokat folytat, ebben az esetben az utógondozói ellátást a fiatal 24 éves koráig veheti igénybe,
  • amennyiben felsőfokú oktatási intézményben tanul a fiatal 25 éves koráig illetve fenntartói döntéssel a felsőfokú tanulmányok befejezéséig, de legkésőbb 30 éves koráig;
  • ha a fiatal felnőtt a létfenntartását önállóan biztosítani nem tudja 21 éves koráig;
  • ha a fiatal felnőtt szociális intézménybe várja a felvételét, a fiatal 22 éves koráig.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató a nagykorúvá válóknak sem engedi el a kezét. Jelenleg 37 olyan fiatalja van a szervezetnek, akik gyermekvédelmi gondoskodásban nőttek fel és ma már felsőoktatási intézményben tanulnak. Köztük mérnök, orvos, képzőművész és programtervező informatikus hallgató is akad.

Aki tehát a középiskola befejezése után tovább tanul és tanulói jogviszonya megmarad, akár 25 éves koráig kaphat utógondozói ellátást. Ezt a gyám segítségével a gyermeknek kell kérvényeznie, még nagykorúvá válása előtt.

A fiatal attól függően, hol végzi a tanulmányait, lakhat nevelőszülőnél, lakásotthonban, vagy utógondozott otthonban, de akár külső férőhelyen is, például albérletben. Az ellátás kiterjedhet étkezésre, a szükséges gyógyszerre, de kaphat támogatást ruhára, esetleg tandíjra is – ezek feltételeiről a fiatal felnőtt és az ellátást nyújtó szervezet megállapodást kötnek.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató ezen felül is támogatja azokat a fiataljait, akik egyetemi vagy főiskolai tanulmányokat végeznek. A szervezet levélben tájékozódik arról, hogy a felsőoktatási intézményekben tanuló utógondozottaknak mire lenne szükségük a sikeres tanuláshoz és azt lehetőségeihez mérten igyekszik biztosítani számukra.Mindenki lehet értékes és szerethető

Mindenki lehet értékes és szerethető

2012 óta március 21-e a Down világnapja. Ilyen rendellenességgel él Bartalos Kinga, aki kicsi kora óta nevelőszülőknél él.

Küzdeni akarása viszi mindig előre a körösladányi Bencét

Küzdeni akarása viszi mindig előre a körösladányi Bencét

A huszonhárom éves Bence hat és fél hónapra született, születésekor agyvérzést kapott, amely idegrendszeri sérülést okozott. Little-kórban szenved. Ötéves korában került nevelőszülőkhöz a bátyjával...

Nevelőszülőnél felnőve is a siker útjára léptek

Nevelőszülőnél felnőve is a siker útjára léptek

Matkovics András testvérével, Ildikóval nevelőszülőnél nőtt fel Tiszafüreden, a huszonnégy éves fiatalember jelenleg a Debreceni Egyetemen tanul.

Sorsukkal jó példát mutatnak – Autentikus ÁGOTA önkéntesek találkoztak

Sorsukkal jó példát mutatnak – Autentikus ÁGOTA önkéntesek találkoztak

Állami gondoskodásban felnőtt fiatalok találkoztak a hétvégén, Szegeden. Az ÁGOTA Alapítvány Autentikus Segítő Alapkörének tagjai maguk is önkéntesednek és jó példájukkal segítik sorstársaikat.