Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/eeec25e3-4c22-4778-b99f-248211835231.JPG

A nagy mű után, tudniillik a teremtést követően Isten megpihent, írja a Biblia (Ter 2,3). Mindenki fantáziájára bízom, hogyan képzeli el magának Isten „ellazulását”. Az ókori ember előszeretettel használt olyan fogalmakat Istenre, amit még átvitt értelemben is nehezen tudunk értelmezni.  Emberi formákat, tulajdonságokat, elképzeléseket vonatkoztatott Istenre.  A nagy próféta Izajás óvva inti az embert, hogy saját kiindulópontjait és gondolatait tegye meg isteni origónak (Iz 55,8-9).

8-8-8

Azért, hogy helyes értelmét megtaláljuk az idézett szentírási résznek érdemes nagyobb összefüggésében megnézni, mit is jelent a pihenés az ember életében. Egy munkaalapú társadalomban a pihenésre szánt idő töredéke volt annak, amire az embernek szüksége lett volna. A nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás ritmusa csak az énekesek dalaiból ismert, a valóság sokkal árnyaltabb és összetettebb.

A modernkori rabszolgaság

Szinte elillan az idő akkor, amikor tetszetős, kellemes, jó dolgot teszünk. Máskor ugyan ekkora egységnyi idő vontatott és nagyon nehezen múlik el. Ha telefonomon nézegetem az üzeneteket, videókat, vagy barátokkal játszom online videó játékot könnyen egész napomat beáldozom – mondják a fiatalok.

Idő önmagam és mások számára

A hosszú nyári szünidő önmagában csupán egy lehetőség. Okosan megtervezve mindenre juthat elegendő idő: pihenésre, szórakozásra, barátokra, családra, rokonokra, új dolgok felfedezésére, kirándulásra, olvasásra, jó filmek megnézésére, testi, lelki, szellemi akkumulátoraink feltöltésére.

Idő az Örökkévalónak

Nem tudom elképzelni Isten nélkül a fáradságos munkát, a vizsgaidőszakot, a feladatokat, de azt sem, amikor mindezektől a terhektől szabad vagyok és más minőségben veszem ki magam a mindennapi munkából, ahol önmagamat formálom és alakítom, jellemes, értelmes, bölcs, tanult, művelt fiatallá, emberré. Mindennek meg van a maga ideje (Préd 3,1) – int minket az Írás. Diákoknak, tanulóknak, pedagógusoknak most kezdődő időszak, a nyári szünet egyfajta más minőségi idő. Felelős gazdálkodással jó eredményeket lehet elérni, de könnyen el lehet pazarolni és herdálni is, kevés élmény, szerény érték fényében számot adni róla.

/media/uploads/images/post_upload/nlsz_291.jpg
Az ÁGOTA Közösség fiataljai a Nemzeti Lovas Színház meghívására a budapesti Kincsem Parkba látogattak egy felejthetetlen előadásra
/media/uploads/images/post_upload/BC5K8882.jpg
Interaktív bűnmegelőzési napon vettek részt az ÁGOTA Közösség fiataljai ÁGOTA Falván!
/media/uploads/images/post_upload/KC2418_2910.jpg
Újabb jó embereket találtunk Bács-Kiskun vármegyében – új nevelőszülőkkel gazdagodott az ÁGOTA Közösség