Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806

Jász-Nagykun-Szolnok megyei Nevelőszülői hálózat 

 

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató 2020. július 01-től vette át az állami nevelőszülői hálózat működtetését teljes Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ahol már korábban is működtetette a megye egy részének nevelőszülői hálózatát, így a két rész egyesülésével a megye legnagyobb nevelőszülői hálózata jött létre. 

Jász-Nagykun-Szolnok megyében jelenleg 167 nevelőszülő áll foglalkoztatási jogviszonyban a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónál. A 167 nevelőszülő 499 kiskorú gyermek és 36 fiatal felnőtt ellátását biztosítja. A nevelőcsaládok a megye 36 településén látják el nevelőszülői feladataikat. 

Megyénkben a 167 nevelőszülő munkáját 12 nevelőszülői tanácsadó segíti szakmai tanácsadássalannak érdekében, hogy a nevelőszülők sikeresek legyenek feladatellátásuk során, így biztosítva a náluk elhelyezett gyermekek testi, értelmi, érzelmi fejlődését.    

A nevelőszülői tanácsadók intézményünk központi és területi irodáiból végzik tevékenységüket. A tanácsadók működési területéhez tartozó nevelőcsaládok többségében a területi iroda körzetében élnek. Az irodák funkciója kettős, egyrészt a szakmai munkavégzés feltételeit biztosítják, másrészt a kapcsolattartások helyszínéül is szolgálnak. 

A nevelőszülői tanácsadók munkájukat a szakmai vezető iránymutatása mellett végzik, továbbá egy növendékügyi előadó és egy adminisztrátor segíti a nevelőszülői hálózat zökkenőmentes működését. 

Nevelőszülői hálózatunk célja otthont nyújtó ellátást, állandóságot, életre szóló biztonságos kapcsolatokat, a gyermek fejlődési szükségleteit kielégítő és vérszerinti kapcsolatait tisztelő helyettesítő családi környezetet biztosítani, az ideiglenes hatállyal elhelyezett, vagy nevelésbe vett gyermekek, utógondozói ellátásban részesülő fiatalok számára, akik saját családjukban nem nevelkedhetnek biztonságosan. 

A nevelőszülők saját otthonukban biztosítják a gondozott gyermekek számára a testi, értelmi, érzelmi, erkölcsi fejlődésüket elősegítő, életkorukhoz, egészségi állapotukhoz és szükségleteikhez igazodó családpótló életformát és egészséges személyiségfejlődésüket elősegítő nevelést, gondozást. A nevelőszülői elhelyezés során biztosított, hogy a gyermek jól működő családi mintát kapjon felnőtt életére, érzelmi, értelmi, szociális szükségletei személyes és szeretetteljes kapcsolatban kerüljenek kielégítésre.  

Nevelőszülői hálózatunkban kiemelt figyelmet fordítunk a fejlesztésnek, a felzárkóztatásnak, ennek érdekében pszichológiai megsegítés, gyógypedagógiai és konduktori fejlesztés, ortopédiai szűrővizsgálatok egészítik szakmai munkánkat. 

A nevelőszülői tanácsadók rendszeresen szerveznek tanácsadói területükön élménypedagógiai programot, amelynek célja a szabadidő hasznos eltöltésén kívül a közösségépítés is. Kiemelt programjaink közé tartozik a gyermeknap, a táborok és a karácsony. 

Nevelőszülői hálózatunk célja, hogy a szakellátásba bekerülő gyermekeket a személyiségállapotuknak és szükségleteiknek megfelelő nevelőcsaládban tudjuk elhelyezni, ennek érdekében nagy hangsúlyt fektettünk az új nevelőszülők toborzására, képzésére. Folyamatosan várjuk azon nevelőszülőnek jelentkezők bemutatkozó levelét, akik érdeklődést mutatnak nevelőszülői feladatok iránt, és elég elhivatottságot éreznek magukban ahhoz, hogy egy szakmai team tagjaként szerető, gondoskodó nevelési környezetet biztosítsanak olyan gyermekek számára, akiknek ezt a saját vérszerinti családjuk nem tudja biztosítani. 

Jász-Nagykun-Szolnok megyében nevelőszülői feladatok ellátására jelentkezők bemutatkozó levelét a szolnok.szentagota@gmail.com e-mail címre várjuk. 

Azért lettem nevelőszülő...

Nevelőszülőnek lenni pótolhatatlanul hasznos hivatás. Erre a nem könnyű, de nagyon szép pályára olyan emberek alkalmasak, akik bármilyen sorsú, életkorú gyermek befogadására készek. A nevelőszülőnél élő gyermek esélyt kap, hogy megtapasztalhassa mi az a szeretetteljes törődést. Szervezetünk, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató annak érdekében, hogy minél ismertebbé tegye a nevelőszülői hivatást, intenzív kampányba kezdett a közösségi médiában. Az ellátási területünk minden megyéjében elkészítettünk egy kisfilmet, amely ezt a célt szolgálja. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei nevelőszülőket bemutató kisfilmet a Szolnokon, a Tiszapart moziban és a Rózsák kertjében forgattuk.

Kérjük, segítse munkánkat azzal, hogy megosztja a Facebook profilján ezt a kisfilmet! Önnek ez egy kattintást jelent, nekünk viszont sok száz ismeretlen ember elérésének a lehetőségét, akiket közelebb szeretnénk hozni ehhez a szép és nemes hivatáshoz. Köszönjük, hogy segít nekünk a nevelőszülőség népszerűsítésében!