Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/Hzszentels_22_01_27_08.jpg

Lakjanak itt a békesség angyalai!... 

Lakásotthonok is részesültek az áldásban

Vízkereszt, Háromkirályok vagy Urunk megjelenése. Ezt a három elnevezést is viseli a jeles nap, mely lezárja a karácsonyi ünnepkört.

A lakásotthonban élő, gyermekvédelmi gondoskodásban lévő gyermekek is részesülnek a házszentelés áldásából – a Szeged-Csanádi Egyházmegye által működtetett Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató pasztorális csoportja minden ilyen otthont adó épületében megszervezte a szertartást.  

A vér szerinti családjukból kiemelt gyermekek ma már nem nagylétszámú intézetekbe, hanem nevelőszülőkhöz, vagy lakásotthonokba kerülnek. A kisebb, szeretetteljes közösség esélyt ad arra, hogy ők is megélhessék, megtapasztalják a szeretetteljes törődést. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató gondoskodásában lévő közel hétezer gyermek nagyrésze nevelőszülőknél él, kisebb részük, mintegy négyszáz fiatal pedig kislétszámú, családias lakásotthonokban.

Ezekből összesen 36 van szerte az országban,  az utóbbi napokban minden épületben elvégezték a házszentelést.

Kothencz János, a szervezet főigazgatója a szertartások kapcsán hangsúlyozta: a keresztény ihletettségű Ágota közösség missziója az, hogy a családjukat nélkülöző gyerekek életébe szeretettel lépjen be és személyre szabott gondoskodásba ágyazottan közvetítse számukra érthető és élhető módon az evangélium üzenetét. - Rétegpasztorációs munkánk lényegéhez tartozik, hogy semmit nem erőltetünk, nem teszünk kötelezővé. Pasztorációs csoportunk tagjai értő figyelemmel közelítenek a fiatalokhoz és foglalkozásaik során teret nyitnak a Szentírásban rejlő tanításoknak. Jókedv, és összetartozás érzés kíséri ezeket az élményeket - legyen az kirándulás, tábor, sportolás, játék, beszélgetés vagy szentmise. A gyermekek ezeknek a közösségi és liturgikus eseménynek köszönhetően valamint a feltétlen elfogadás által kezdenek kapaszkodni a reményben, amit az Evangélium közvetít.

A házszentelés is az egész ott élő közösség ünnepe, éppen ezért mindenütt készülnek rá: rendezett környezettel és ünneplőbe öltözött lélekkel várják az ott élők, dolgozók az atyát. Ezzel azt fejezik ki, hogy az életüket, munkájukat, az egész esztendőt Isten oltalma alá helyezik.

Az esemény előtt mindenütt beszélgetnek a szertartás jelentőségéről, fontosságáról, majd miután az Úr imáját, a Miatyánkot közösen elimádkozták, az atya szenteltvízzel hinti meg a házat, a lakásotthont, a résztvevőket.

A bejárati ajtóra ez után kerül a felirat: 20+C+M+B+22. Az évszám közé felírt három betű a Krisztus áldja meg e hajlékot kívánság latin nyelvű megfelelőjének rövidítése: Christus mansionem benedicat.

A házszentelés után az atya elbeszélget a jelenlévőkkel, a fiatalokkal, érdeklődik a mindennapok felől. Ezek a találkozások nagyon jó hangulatban zajlanak, a végén apró ajándékok átadásával köszönnek el egymástól.

Az idei esztendőben a szolgáltató szegedi, Csongor téri központi épületét is megszentelték. Az ott dolgozók hiszik és vallják, hogy a szertartás ereje segíti a gondoskodásukra bízott gyermekekkel kapcsolatos munkájukat, közösen kitűzött céljaik megvalósulását, ahogyan az áldás szövege tanít és figyelmeztet is egyben:

….Alázattal lépjük át e hajlék küszöbét. 

Költözzék ide velünk együtt boldogság, isteni áldás, derűs öröm, termékeny szeretet és tartós egészség. 

Távozzék erről a helyről a gonoszlélek ártalma és viszálykodása. 

Lakjanak itt a békesség angyalai!.../media/uploads/images/post_upload/gotatbor_msodiknap_Moment.jpg
A tábor 2. napjának legfontosabb pillanatai videón!
/media/uploads/images/post_upload/SAC_5866.jpg
Négyszemközt Kothencz Jánossal
/media/uploads/images/post_upload/gotatbor_elsnap_1_Moment.jpg
A nagy megérkezés - videón!