Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806-00000000
/media/uploads/images/post_upload/Komrom2020.jpg

Vízkereszt ünnepével megkezdődik a házszentelések időszaka

Vízkereszt, Háromkirályok vagy Urunk megjelenése. Ezt a három elnevezést is viseli a jeles nap, mely lezárja a karácsonyi ünnepkört.

Az ünnep alkalmával a templomokban vízszentelést végeznek, amellyel aztán a keresztény családok, közösségek meghintik vele otthonaikat, családjaikat, használati és munkaeszközeiket, de vannak vidékek, ahol az állatokat és a földeket is bevonják az ünnepbe és isteni áldást kérnek az év kezdetén mindenre, ami az ember keze ügyébe kerül.

Ezzel azt fejezik ki, hogy mindent Isten oltalma alá helyeznek: életüket, munkájukat, az egész esztendőt. Maga a BÚÉK mozaikszó a keresztények számára azt is jelenti: Bízd Újra Életedet Krisztusra! A bejárati ajtóra írt évszám Krisztus jelöli, aki az idő és az örökkévalóság ura, a négy kereszt a négy evangélista, akik írásukon keresztül bemutatják nekünk Jézus életét, a három név jelenheti a bölcs királyok, mágusok nevének kezdőbetűjét (Gáspár, Menyhért, Boldizsár), de más értelmezés szerint Krisztus áldását kérjük a házra az egyház ősi, latin nyelvén: Christus mansionem denedicat! (Krisztus áldja meg a hajlékot!)

A Szent Ágota Gyermekvédelmi szolgáltató lakásotthonaiban is végzünk a házszenteléseket. Hisszük és valljuk, hogy az áldás ereje fiataljainkat, a gyermekeinket segíti kitűzött céljaik megvalósulásában, ahogyan az áldás szövege tanít és figyelmeztet is egyben:

….Alázattal lépjük át e hajlék küszöbét. 

Költözzék ide velünk együtt boldogság, isteni áldás, derűs öröm, termékeny szeretet és tartós egészség. Távozzék erről a helyről a gonoszlélek ártalma és viszálykodása. 

Lakjanak itt a békesség angyalai!...


/media/uploads/images/post_upload/Szarka Tnde s Beke Jlianna.jpg
Egy rendbehozott sors - Szarka Tünde története - videóval
/media/uploads/images/post_upload/BC5K2962.jpg
Ünnepi díszbe öltözött a lakásotthon
/media/uploads/images/post_upload/Still1215_00006.jpg
A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató karácsonyi köszöntője