Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/BC5K3990.jpg

Az ÁGOTA Közösség motorja az a számos önkéntes, aki időt és energiát nem sajnálva tevékenykedik egész évben a családjukból kiemelt és veszélyeztetett fiatalokért. Az ÁGOTA® Alapítvány idén is megszervezte Szegeden az ÁGOTA® tavaszi önkéntes találkozót és felkészítést.

Az ÁGOTA® Alapítvány minden év őszén és tavaszán szervez önkéntes találkozót és felkészítést az ÁGOTA Közösség tagjainak. A kétnapos szegedi képzésen 130 résztvevő ismerkedhetett meg az alapítvány célkitűzéseivel, szerteágazó feladataival. Az önkéntesek számára a legnagyobb és egyben leghálásabb feladat a nyári ÁGOTA Táborban való részvétel, ahol 10 napon át járulnak hozzá ahhoz, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiataloknak a bizalom sebeit gyógyító élményekben legyen részük.

Az ÁGOTA® Alapítvány önkéntesei a tavaszi találkozón a 27. ÁGOTA Táborra készültek, amelyet idén is a Bács-Kiskun vármegyei Tass-Alsószenttamáson, ÁGOTA Falván rendeznek meg. –  Soha nem volt még ekkora táborunk, 800 gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalt és 350 önkéntest várunk július 21-31. között az ország minden részéről. Számítunk minden olyan jó szándékú emberre, aki időt és energiát szán arra, hogy szebbé tegye a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok nyarát – emelte ki Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője.

 A háromnapos önkéntes képzésen részt vettek olyanok, akik már évtizedek óta támogatják az ÁGOTA Közösség gyermekeit, ám olyanok is érkeztek a szegedi Csongor téri közösségi házba, akik még ezután szeretnének az önkéntes közösség részévé válni. Bagi Gabriella, aki 2008 óta az alapítvány önkéntese, kiemelte az ÁGOTA Közösség összetartó erejét, amelynek az a célja, hogy támogassa a családjukból kiemelt gyermekeket, hogy megmutassák nekik, ők is elfogadhatóak, szerethetőek érdemeiktől függetlenül. – Én nagyon tartottam az első tábortól, ám amikor megérkeztek a gyerekek, olyan szeretetet kaptam, ami után már nem volt kérdés, nekem itt a helyem. Az utóbbi években pedig nemcsak a gyermekek 10 napját igyekeztem szebbé tenni, hanem a rám bízott önkéntesekét is – mesélte.

Az alapítvány folyamatosan toborozza az önkénteseket, ennek köszönhetően 40-50 új résztvevőt köszöntöttek. Volt köztük óvónő, fotóriporter, távközlésben dolgozó, optikus, gyógypedagógus és nyugdíjas is. Nemes Dorka tavaly vett részt először ÁGOTA Táborban. – A fő motivációm az volt, hogy én is hozzájáruljak ahhoz a csillogáshoz, ami a gyermekek szemében mutatkozik meg ilyenkor. Ugyanakkor ez nekünk, önkénteseknek is óriási élmény, a mi személyiségünk is fejlődik ez alatt a 10 nap alatt. Jó volt látni, hogy a gyermekek bizalma napról napra nő felénk és a legzsiványabb gyermekek ragaszkodnak legjobban hozzánk a tábor végére.

A képzésen külön választották az új önkénteseket és azokat, akik évek óta támogatják a fiatalokat. A rutinos önkéntesekkel többek között arról beszélgettek, mit adnak ők a gyermekeknek, mennyire fontos például a mintaadás. Az új önkéntesek megtudhatták, miért is gyógyító tábor az ÁGOTA Tábor és hogy hogyan élnek át ők is a gyermekekkel együtt minden pillanatot.

(fotók: Gémes Sándor)

/media/uploads/images/post_upload/IMG_3661.jpg
Az 50 napos húsvéti ünnepkör történéseit elevenítették fel az ÁGOTA Közösség fiataljai Kiskunfélegyházán
/media/uploads/images/post_upload/Messenger_creation_d286f7ff-1233-42c0-b9af-83763d587ecd.jpeg
Szakmai nappal egybekötött csapatépítő tréninget szervezett a gyógypedagógiai divízió ÁGOTA Falván!
/media/uploads/images/post_upload/SAC_0118.jpg
Újabb ajtók nyíltak gyermekeink előtt – új nevelőszülőket köszöntött az ÁGOTA Közösség!