Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/20200104_131020.jpg

Az ÁGOTA Közösség nevelőszülői között is vannak olyanok, akik vállalják sérült vagy beteg gyermekek nevelését. Közéjük tartozik Berkin Sára Teodóra, aki két Down-szindrómás gyermeket nevel budapesti otthonában. Az öt éves Havas Amanda és a négy éves Szabó Kristóf Pál csecsemőként kerültek hozzá.

Sokakban felmerül, mi motiválhatta őt a döntésben?

– Amikor eldöntöttük, hogy nevelőszülők leszünk, úgy gondoltuk, ha már befogadunk egy gyermeket, legyen olyan, aki másnak nem kell. Szív szerinti döntés volt, a Down-szindrómások felé mindig szeretettel fordultunk. Amanda érkezése szerelem volt – fogalmazott Berkin Sára Teodóra.

A kislány az alapbetegsége mellett számos problémával küzdött, az orvosok lemondtak róla. A nevelőszülők odaadó gondoskodásának köszönhetően állapota ma már jónak mondható.

– Tizenegy hónapos korában az is csoda volt, hogy még él, de mi hittük, hogy jobban lesz. Amanda azelőtt soha nem volt ölben, őt nem ringatták, ezt nálunk tapasztalta meg először – mesélte a nevelőszülő.

A kislányt számos fejlesztő foglalkozásra hordták, kapott hallókészüléket, szemüveget. Magához képest rengeteget fejlődött, mára már eljutottak oda, hogy naponta csak egy fél gyógyszert szed.

Pál egy év múlva, nyolchónaposan került a családba, a Down-szindrómán kívül semmilyen szervi betegsége nem volt. A két gyermek szépen összeszokott, egymást erősítik.

– A Down-szindrómás gyermekek mindent duplán, triplán élnek meg. Háromszor olyan nehéz velük, de háromszor annyi örömet, szeretet adnak. Ezért éri meg velük foglalkozni – emelte ki a nevelőszülő.

A Down-szindróma világnapján világszerte feltűnő felemás zoknit húznak az emberek, hogy kifejezzék támogatásukat, illetve felhívják a figyelmet a Down-szindrómások helyzetére.

Szolidaritásuk jeléül az ÁGOTA Közösség tagjai felemást zoknit húztak, mert számunkra a legfontosabb érték az elfogadás és a nyitottság.

/media/uploads/images/post_upload/SAC_0885.jpg
Rajzpályázatot hirdettek a közelgő anyák napja alkalmából az ÁGOTA Közösség Tolna vármegyei munkatársai "Az én anyukám" címmel.
/media/uploads/images/post_upload/Fb_20240429.png
Heti Útravaló - 2024. 16. HÉT
/media/uploads/images/post_upload/Photoroom-20240407_142832-01.jpeg
Tovább folytatta az éremhalmozást Szilágyi Zsanett, az ÁGOTA Közösség tehetséges úszója!