Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806-00000000
/media/uploads/images/post_upload/BC5K3356.jpg

Karácsonykor nem csak az ajándékoknak, hanem modern, barátságos környezetnek is örülhettek bajai lakásotthonunk lakói. Az épületet 14 nap alatt fogvatartottak újították fel. 

–    Amikor először megláttam leesett az állam és nem jutottam szóhoz. Csak ennyit mondtam: ”ez nem is az a ház” – mesélte Gyuri, a bajai lakásotthon egyik lakója. Az otthonban családból kiemelt, speciális szükségletű fiúk élnek. Az épületet decemberben 14 nap alatt újította fel a szegedi fegyház és börtön fogvatartottjainak egy csoportja jóvátételi munka keretében. Bár az itt lakók karácsonykor beköltözhettek, a hivatalos átadót az ünnep után tartották.

–   Alkotmányos kötelezettségemnél fogva sok gyermekotthonban fordulok meg, ahol szükség van javításokra, próbálunk segíteni. A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató bajai speciális lakásotthonában nem került sor ombudsmani vizsgálatra, de a fenntartó jelezte, hogy a tárgyi feltételek javítása jelentősen hozzájárulna a gondozott fiatalok életkörülményeinek javításához, ezért a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága felajánlotta a szükséges munkálatok kivitelezését – mondta az ünnepélyes átadón Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa.

A fogvatartottak az épületben a belső terek kifestését, a bútorzat és a padlózat felújítását, valamint a belső nyílászárók cseréjét végezték el. A felújításon 8-16 fő fogvatartott összesen 1968 munkaórában dolgozott, természetesen felügyelet mellett. - A felújítás jótékonysági tevékenység keretén belül valósult meg. Minden fogvatartottat, amikor bekerül a büntetés-végrehajtási intézetbe, besorolnak. Ekkor eldöntik, hogy alkalmasak-e és ha igen milyen munkára. Itt a fogvatartottak nagy lelkesedéssel végezték a munkát, hiszen ez segít nekik abban, hogy a társadalom hasznos tagjának érezzék magukat, hogy csökkenjen a bűncselekményük miatt a társadalom irányába érzett szégyenérzet, bűntudat, nem utolsósorban pedig változatosságot is hoz a bezárva töltött mindennapokba a kinti munka – magyarázta Farsang Tamás bv. ezredes, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának gazdasági és informatikai helyettese.

 Az átadáson részt vett Dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöke is. – Szép összefogás eredménye  ez a korszerűsítés  és nagy öröm, hogy pont karácsonykor adtuk át a felújított lakásotthont. Az együttműködés szépen összehozta, - ha csak a munkálatok idejére is - a fogvatartottakat és a szolgáltatónkat. Ahogy látjuk a munka eredményeként esztétikusabb, jobb körülmények között élhetnek itt a fiataljaink – hangsúlyozta a megyéspüspök.


A szolgáltató és a büntetés-végrehajtás munkatársai játékokkal és édességekkel is kedveskedtek a gyermekeknek.

 /media/uploads/images/post_upload/BC5K2962.jpg
Ünnepi díszbe öltözött a lakásotthon
/media/uploads/images/post_upload/IMG_1263.jpg
Őszi zarándoklat
/media/uploads/images/post_upload/94.JPG
Születésnapot ünnepeltünk - Tízéves a Szent Ágota