Oldal betöltése folyamatban...
EN | HU
Számlaszám: OTP Bank 11735005-20550806
/media/uploads/images/post_upload/SAC_1334.jpg

Az ÁGOTA Közösség közel ötven, nevelőszülőknél élő fiatalját hívtuk egy őszi hagyományőrző mulatozásra. Amellett, hogy zenés, énekes felvonuláson, vérpezsdítő táncházban, papírszínházelőadáson és szüreti bálon vettek részt, informatív előadásokat hallgattak meg a szőlőgazdálkodás és a természetvédelem körében.

ÁGOTA Falván is beköszöntött az ősz, amit egy tartalmas mulatsággal ünnepeltünk az ÁGOTA Közösség közel 50 fiataljával. A Pest vármegyéből érkező, nevelőszülőknél élő kicsik és nagyok fantasztikus őszi fényektől és színektől kísérve érkeztek meg ÁGOTA Falvára hagyományőrző napunkra. A program hangulatát megalapozta, hogy a mulatozó csoport zenés szüreti felvonulással indult el énekelve ÁGOTA Falva szívébe, a Szent Jobb Lator templomba. 12 éves fiatalunk, Berki Illés kisbírói szerepbe került: induláskor ő hirdette ki, hogy elkezdődött a szüreti mulatság. Hérány Ferenc gitárművész élő zenével kísérte szüreti népdalokat éneklő fiataljainkat és a Tiszavirág Néptáncegyesület népviseletbe öltözött tagjait. 

A 13 éves Gózony Krisztina Katalin Abonyból érkezett nevelőszülőjével az őszi mulatságra, ahol annyira élvezett minden programot, hogy nem is tudott kiemelni közülük egyet sem. – Az ÁGOTA Közösség mindent megtesz azért, hogy boldogok legyünk. A mai nap is annyira jó volt, mindenféle feldatokkal vártak minket, amiket meg kellett oldani és tök szuperul éreztük magunkat közben, főleg, hogy a csapattal közösen gondolkodtunk és közösen kellett mindent megcsinálni – mesélte Krisztina.

A nap célja az volt, hogy a fiatalok az őszt ne csak a színes falevelekkel azonosítsák, hanem az őszi hagyományokkal is jobban megismerkedjenek, akár a szürettel vagy az állattartással kapcsolatos hagyományokkal, illetve a környezetükben élő madarakkal, állatokkal kapcsolatos őszi tudnivalókhoz is hozzájussanak. – Meg szerettük volna mutatni, hogy mennyi szépsége és hagyománya van a vidéknek. Ilyen például a szüreti zenés és énekes felvonulás, amivel kezdtük és a szüreti bál, amivel pedig zártuk a napot. A szüreti bálba egy sokak által nem ismert régi hagyományt is csempésztünk: a fiatalok a bál területén felaggatott édeségeket, gyümölcsöket megpróbálták elcsenni, amiket persze éber csőszök őriztek – mondta el Kis Tünde, az ÁGOTA Közösség élménypedagógusa. Pasztorációs csoportunk tagjai az őszi mulatozásra ráhangoló foglalkozást tartottak a jelenlévőknek. Szó esett arról, hogy a szőlő és a bor milyen fontos szerepet tölt be a Bibliában, hiszen sokszor összehasonlítják azokat az emberi élettel. 

A templomi foglalkozást követően Bajnóczi Sándor szőlősgazda Tőkétől a mustig címmel tartott interaktív előadást a gyermekeknek, amely alatt a hallgatóság rejtvénylapokat tölthetett ki. Bajnóczi Sándor arról beszélt a fiataloknak Jézus csodatételére, a víz borrá változtatására visszautalva, hogy a szőlősgazdák mivel nem képesek csodát tenni, kemény munkával és szaktudással termelik meg és állítják elő a bort. A fiatalok többek közt megtudhatták, hogy a levágott szőlővesszőből lesz a venyige, amely kitűnő talajlazító vagy azt is, hogy többszázra tehető a különböző, nemesítésből származó szőlőfajták száma. Őszi témájú vetélkedőkből sem volt hiány. A kellemes időnek köszönhetően a gyermekek a szabadban vezethették le energiáikat csupa olyan sorverseny-feladattal, amelyhez őszi terméseket, gyümölcsöket használtak fel: almát, gesztenyét, szőlőt. Párhuzamosan zajló csoportfoglalkozásokon olyan érdekes helyszíneket jártak be a fiatalok, ahol az ősz egy-egy más szeletével és aspektusával találkoztak. Samu Csilla, a Kiskun Múzeum múzeumpedagógusa például az őszi állatbehajtásról beszélt nekik korabeli kellékek bemutatásával. A Kiskunsági Nemzeti Park részéről Nagyné Grecs Anita oktatási referens és munkatársai természetismereti játékokkal készültek a fiataloknak, amelyek által a természetvédelem fontosságára kívánták felhívni a figyelmüket. – Fontosnak tartjuk részt venni ezeken az eseményeken, hogy elmondhassuk, bemutathassuk a fiataloknak, mennyi különleges élőlény vesz minket körbe a levelibékától kezdve az imádkozó sáskán át a gólyatöcsig. Most azokat a madárfajokat mutattuk be játékos, interaktív formában, amelyek itt a szikeseken jellemzőek: kanalasréce, nagy goda, nyári lúd. Ezek a játékok először egy elméleti alaptudást adnak a gyermekeknek, majd ha később a természetben lehetőségük nyílik megfigyelni őket, be fogják tudni azonosítani a fajt – emelte ki az oktatási referens. Boldog Zoltán, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató tehetséggondozásért felelős divízióvezetője egy papírszínházelőadással várta a gyermekeket, amelyből ihletet merítve színes őszi gyümölcstálakat festettek. A hagyományőrzés fontos elemei, így nem maradhattak ki ki a napból, egy vérpezsdítő táncház és egy vidám szüreti mulatság, ahol bálkirályfit és bálkirálylányt is választottak. Nemes Beáta hét éve nevelőszülő, Nagykátán él, egy 11 és egy 5 éves kislány nevelkedik nála. – Nálunk ismerik a gyermekek a szüreti hagyományokat, mivel vidéken élünk, de nagyon jól éreztük magunkat az őszi mulatságon. ÁGOTA Falván is többször jártunk már, nagyon szeretünk idejönni, szeretjük ezt a közösséget, mert itt hasonló sorsú gyermekekkel vagyunk körülvéve, és a többi nevelőszülővel is meg tudunk beszélni mindent. Úgy érzem, a legjobb utat választottam, amikor nevelőszülő lettem.

(fotók: Sándor Judit)

/media/uploads/images/post_upload/SAC_0885.jpg
Rajzpályázatot hirdettek a közelgő anyák napja alkalmából az ÁGOTA Közösség Tolna vármegyei munkatársai "Az én anyukám" címmel.
/media/uploads/images/post_upload/Fb_20240429.png
Heti Útravaló - 2024. 16. HÉT
/media/uploads/images/post_upload/Photoroom-20240407_142832-01.jpeg
Tovább folytatta az éremhalmozást Szilágyi Zsanett, az ÁGOTA Közösség tehetséges úszója!